Binnenland
NOS

Meerdere GGD’s beperken contactonderzoek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meerdere GGD’s beperken contactonderzoek

Meerdere GGD-regio's hebben het contactonderzoek beperkt bij mensen met een coronabesmetting. Het zijn er zeker 10 van de 25, blijkt uit een inventarisatie van de NOS. Besmette inwoners moeten per direct voorlopig zelf hun nauwe contacten informeren en adviseren om in quarantaine te gaan. Alleen risicogevallen worden nog door de GGD gebeld.

"Het bron- en contactonderzoek gaat nog door, alleen in een andere vorm. We bellen nog steeds alle besmette mensen op en overleggen met de mensen of ze zelf in staat zijn om hun contacten op te bellen. We hebben niet te weinig mensen, er zijn gewoon te veel besmettingen. (...) De besmettingen gaan in deze periode harder dan dat we mensen kunnen opleiden", zei GGD-voorman Sjaak de Gouw in Radio Tour de France.

Contactonderzoek blijft gebeuren

"Het is echt belangrijk dat het contactonderzoek blijft gebeuren. Daarom gaan we in gesprek met mensen en bijvoorbeeld ook met verenigingen. We proberen in ieder gesprek na te gaan of we kunnen verwachten dat dit bron- en contactonderzoek doorgaat." De Gouw maakt zich geen zorgen om 'belschaamte': "Dat vragen we na. Onze medewerkers zijn opgeleid om die gesprekken te voeren. We vragen echt aan mensen of ze zich er comfortabel bij voelen."

Onder de tien regio's waarin de GGD het contactonderzoek heeft afgeschaald zijn de zes regio's in de Randstad die volgens het coronadashboard op 'zorgelijk' staan. Verder gaat het om Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden, Twente en een regio waarvan de naam nog niet is bekendgemaakt.

Personeelstekort

In augustus moest Amsterdam ook al drie weken besluiten tot het zogenoemde 'risicogestuurd contactonderzoek'. Ondanks een forse opschaling heeft de GGD door het oplopende aantal besmettingen opnieuw onvoldoende personeel om alle contacten van besmette personen zelf te bellen.

Het bron- en contactonderzoek wordt gezien als een van belangrijkste middelen om het virus onder controle te houden. Door de contacten van een besmet persoon meteen na te gaan, wordt de kans op verspreiding ingedamd. De verantwoordelijkheid om nauwe contacten op de hoogte te brengen ligt nu in een toenemend aantal regio's bij besmette personen zelf.

"Ik voel me niet comfortabel bij het afschalen. Het is en blijft een noodmaatregel. We hebben met z'n allen afgesproken dat we het op een bepaalde manier gingen doen. Ik hoop dat de maatregelen helpen en steeds meer GGD's in staat zijn het bron- en contactonderzoek te doen", aldus de Gouw.

GGD

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie