Binnenland
AVROTROS

Directeur Mauritshuis met stomheid geslagen door uitspaak De Jonge over cultuursector

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur Mauritshuis met stomheid geslagen door uitspaak De Jonge over cultuursector

"Trek het je niet persoonlijk aan. We zijn allemaal kunstliefhebbers tot en met. Maar als we een dagje zonder moeten, dan kan dat." Het zijn de woorden van Hugo de Jonge gisteren bij de persconferentie naar de culturele sector. Dit is tegen het zere been van de kunst- en cultuurbranche. Martine Gosselink, directeur van het Mauritshuis in Den Haag, legt bij Blok&Toine uit waarom musea wél open zouden moeten en kunnen.

Wie bepaalt wat essentieel is?

Gosselink was met stomheid geslagen toen ze de uitspraak van De Jonge gisteren hoorde. "Natuurlijk kunnen we een dag zonder musea, er zal niemand dood om gaan. Maar het gaat niet om een dag, inmiddels gaat het om meer dan een jaar. In deze tijd zijn we soms even open geweest en hebben we geweldige steun gekregen van de overheid waardoor het grootste deel van het personeel kon blijven."

Maar de uitspraak van De Jonge gaat voor Gosselink over iets veel groters: "Wie bepaalt wat essentieel is? En wie bepaalt of ik liever naar een terras ga dan naar het museum", zegt Gosselink.

Video niet beschikbaar

Onnodige klap

Het Mauritshuis is voor 40 procent afhankelijk van buitenlandse bezoekers, vertelt de museumdirecteur. "Deze groep is tijdens de halve lockdownperiode niet gekomen en er was dus geen ticketverkoop. Daarnaast krijgen gemeentelijke instellingen vaak niet dezelfde financiële tegemoetkoming die wij wel krijgen. Daar had deze filosofische klap van De Jonge niet bij hoeven komen."

In België kan het wél

In België zijn de musea grotendeels tijdens de coronacrisis open gebleven. En ook in Nederland zou dat kunnen, stelt Gosselink. "Zover ik weet is het daar allemaal veilig gegaan en waren er geen besmettingshaarden. Daarnaast is er een nieuwe bezoekersgroep bij gekomen in België."

"Mensen kozen in plaats van een ander uitje nu namelijk voor het museum. Dit is voor de musea ook geweldig. Vaak is het een doel voor musea om de doelgroep te verbreden." Inmiddels is het Mauritshuis, net als andere musea, klaar om mensen welkom te heten, vertelt Gosselink. "Het is volstrekt veilig om open te gaan, daar steekt de hele branche zijn handen voor in het vuur."

De musea kunnen veilig open: ‘De hele branche steekt zijn handen er voor in het vuur’

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie