Rijkswaterstaat maakte een cruciale rekenfout bij de omstreden stort van granuliet
- Nieuws
- Rijkswaterstaat maakte een cruciale rekenfout bij de omstreden stort van granuliet
Rijkswaterstaat maakte een cruciale rekenfout bij de omstreden stort van granuliet in natuurplas Over de Maas, dat ontdekte Zembla. In De Nieuws BV vertelt onderzoeksjournalist Roelof Bosma over de gevolgen en Ans Mol, wethouder van de gemeente West Maas en Waal reageert op het onderzoek.
Video niet beschikbaar
Door een verkeerde berekening is ten onrechte aangenomen dat de omstreden stort van granuliet, een afvalproduct van de asfalt industrie, geen gevaar oplevert. Echter blijkt dat er veel meer kankerverwekkende stoffen voorkomen in de plas bij Alphen dan werd gedacht. Bosma legt uit dat Rijkswaterstaat er behoorlijk naast zit met de berekening: "Ze hebben een totaal verkeerde uitkomst gegeven. De echte waarde is maar liefst duizend keer hoger".
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Bosma: "Het is cruciaal omdat zij steeds deze rekensom gebruiken om aan te geven dat er geen gevaar is, maar als je nu kijkt naar de reële en echte uitkomst, dan zit het boven de norm die ze zelf stellen. Boven de grenswaarde voor bijvoorbeeld het waterleven in die plas, maar zelfs ook voor vissen." Bosma vertelt dat deze rekensom ook gebruik is in rechtszaken. Zo gebruikte Rijkswaterstaat de berekening in een rechtszaak die de gemeente West Maas en Waal heeft aangespannen tegen het ministerie om de stort per direct te stoppen.
Juridische strijd
Wethouder Mol zegt erg geschrokken te zijn van deze verkeerde berekening. Mol: "We gaan opnieuw die juridische strijd aan." Al geeft ze wel aan dat het moeilijk is om het als kleine gemeente op te nemen tegen Rijkswaterstaat. "We hebben als kleine gemeente minder deskundigheid in huis, dan Rijkswaterstaat waar allemaal specialisten zijn, dus wij moeten al heel erg zoeken naar die deskundigheid. Het kost ons best veel geld. Wij moeten procedures gaan voeren en daar zijn advocaten voor nodig."