Binnenland

Aangifte tegen bol.com vanwege verkoop antisemitische boeken
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aangifte tegen bol.com vanwege verkoop antisemitische boeken

De Federatie Joods Nederland doet aangifte tegen bol.com vanwege de verkoop van honderden extreemrechtse en antisemitische boeken. Dat zegt advocaat Herman Loonstein in Spraakmakers.

Der Giftpilz

De eerste aangifte richt zich tegen één boek Der Giftpilz. In dit nazi-kinderboek – geschreven door een veroordeelde oorlogsmisdadiger – staat onder meer antisemitische propaganda. Loonstein is van plan nog meer aangiften te doen.

Uit het onderzoek van het KRO-NCRV-programma Pointer, blijkt dat er 306 'foute boeken' van 6 uitgeverijen worden aangeboden in de webshop van de boekengigant.

Loonstein heeft Der Giftpilz ingezien waarin hij allerlei leugens zag over de nazivervolgingen tegenkwam. Er staat bovendien een jood afgebeeld als paddenstoel met een extreem grote neus en oren. "Alleen al de kaft van het boek. Een blinde kan zien dat het een antisemitisch boek is."

Strafbaar

Volgens advocaat Loonstein is het verspreiden van racistische, antisemitische en Holocaustontkennende boeken verboden in Nederland. "Het Europees Hof heeft vorig jaar in een uitspraak geoordeeld dat Holocaustontkenning niet onder de vrijheid van meningsuiting valt."

Holocaustontkenning is in Nederland niet met een expliciete bepaling strafbaar. Volgens Loonstein valt het onder het meer algemene strafrechtelijke verbod, waar antisemitische of grievende uitlatingen ten opzichte van minderheden of godsdiensten strafbaar is.

Reactie bol.com

Loonstein beschuldigd bol.com van deelname aan het verspreiden van antisemitische boeken en boeken die de Holocaust ontkennen.

De webwinkel reageert volgens Pointer-redacteur Beus dat ze niet alle boeken doorneemt die worden aangeboden op de website. Beus: "Zij vinden het vrije woord belangrijker en ze staan niet achter alle boeken en ze zeggen ook dat dit niet aan hen is om te bepalen. Als het strafbaar blijkt dan zullen ze de boeken weghalen."

Onderzoek door Pointer over verkoop 'foute boeken'

Ster advertentie
Ster advertentie