Binnenland
NOSNTR

Steeds meer zedenzaken blijven op de plank liggen, ondanks extra rechercheurs

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer zedenzaken blijven op de plank liggen, ondanks extra rechercheurs

Het deel van de zedenzaken dat politie en het Openbaar Ministerie (OM) binnen de afgesproken tijd behandelen, is de afgelopen jaren kleiner geworden en ligt ver onder de norm. Dat blijkt uit cijfers die Nieuwsuur bij het ministerie van Justitie en Veiligheid opvroeg. Deskundigen en slachtoffers maken zich zorgen; vermeende daders worden nu minder snel gestopt.

Dat terwijl de Tweede Kamer in september 2019 extra geld beschikbaar stelde om iets aan de achterstanden te doen. Er kwam 15 miljoen euro voor negentig extra zedenrechercheurs, die aangiften van bijvoorbeeld seksueel geweld of seksueel misbruik onderzoeken.

Sinds 2014 geldt de afspraak dat de politie 80 procent van alle zedenaangiften binnen zes maanden onderzoekt en naar het OM doorstuurt. In 2018 lukte dat in 66 procent van de aangiften, van januari tot oktober 2021 nog maar in 51 procent van de zaken.

Het OM deed het nog slechter. Dat moet 80 procent van alle zedenzaken binnen een halfjaar naar de rechtbank sturen, maar haalde dat bij lange na niet. In 2018 lukte het bij 36 procent van de zedenzaken, in de eerste negen maanden van 2021 bij 34 procent.

Alleen de rechtbanken haalden de afgesproken norm bijna. In de eerste negen maanden van 2021 was er in 72 procent van alle zedenzaken binnen de norm van drie maanden een eerste vonnis.

Te weinig officieren

Het OM "baalt stevig" van de cijfers, zegt landelijk zedenofficier Judith van Schoonderwoerd. "Het aantal zaken dat instroomt, kunnen we met het aantal officieren van justitie en ondersteuning dat we hebben niet bolwerken."

Ze wijst erop dat het 'doorstuurcijfer' van het OM inmiddels iets omhoog is gegaan, naar 39 procent. "Maar dat is natuurlijk nog steeds te laag. Als slachtoffers moeten wachten op een antwoord, is dat verschrikkelijk."

Meer zedenincidenten

Inmiddels liggen er 808 zedenzaken bij de politie op de plank. Een woordvoerder van de Nationale Politie zegt dat de behandeltijden van zedenzaken beneden de norm zitten door veel nieuwe zaken en door personeelsproblemen. "We registreerden in 2021 ruim 900 meer zedenincidenten dan gemiddeld in de jaren daarvoor. De aanpak van zedenzaken is complexer en arbeidsintensiever geworden, voornamelijk doordat er meer digitale onderzoeksmogelijkheden zijn."

De behandeltijden zullen eerder toenemen dan afnemen, vreest zedenofficier Van Schoonderwoerd. Na het schandaal rond het tv-programma The Voice of Holland kwamen er uit verschillende hoeken oproepen aan slachtoffers van seksueel overschrijdend gedrag om aangifte te doen. "Helaas zullen zaken langer moeten wachten. Er is niet direct een oplossing om de norm te halen. Maar dat betekent niet dat we vinden dat slachtoffers geen aangifte moeten doen."

Nieuwsuur-verslaggever Gert Janssen over de onopgeloste zedenzaken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie