Binnenland
AVROTROS

Advocaat boos dat zaak Marco Borsato voorrang krijgt bij het OM, maar andere zedenzaken blijven liggen: 'Schokkend'

foto: ANP Kippafoto: ANP Kippa
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat boos dat zaak Marco Borsato voorrang krijgt bij het OM, maar andere zedenzaken blijven liggen: 'Schokkend'

De aangifte tegen Marco Borsato vanwege 'onzedelijke betastingen' krijgt voorrang van het OM. Dit gaat ten koste van de behandeling van andere zedenzaken. Door gebrek aan personeel liggen ruim 800 zedenzaken nog op de plank, soms zelfs al jaren. Advocaat Nelleke Stolk behandelt veel zedenzaken en is geschokt, vertelt ze bij EenVandaag.

Het OM Midden-Nederland laat vandaag aan EenVandaag weten dat de zaak van Borsato voorrang krijgt. Volgens de persvoorlichter komt dat door de 'enorme maatschappelijke impact' en het feit dat de aangifte voorpaginanieuws was.

Video niet beschikbaar

Enorme maatschappelijke impact

"Het weegt ook mee dat de identiteit van de betrokkenen in ieder geval deels op straat ligt", zegt de persvoorlichter.

"Elke dag dat het langer onduidelijk blijft, neemt de schade toe voor zowel de aangeefster als degene tegen wie aangifte is gedaan. Daarom is de afweging zeer bewust gemaakt om voorrang te geven aan de zaak", vertelt Kortmann. Hij geeft toe dat dat direct betekent dat andere zaken vertraging gaan oplopen.

Slachtoffers niet serieus genomen

Advocaat Nelleke Stolk vindt het 'heel erg om te horen', vertelt ze. "Dit is echt schokkend. Ik schrok echt toen ik dit hoorde. Ik denk: er liggen zoveel zaken op de plank, er zijn zoveel slachtoffers van ernstige zedenzaken die blijven liggen en dan kan dit direct opgepakt worden? Heel bijzonder."

"Ik snap de redenering van het OM best, maar dit is toch niet uit te leggen aan slachtoffers van andere feiten? Ik kan dit in elk geval niet uitleggen aan mijn cliënten die al een jaar wachten om eens onder de aandacht te komen." Stolk vertelt wat het doet met haar cliënten: "Het is vooral het gevoel dat je niet serieus genomen wordt. Aangifte doen is een hele stap, en dan krijg je vervolgens te horen dat er geen capaciteit is. Dat doet een slachtoffer niet goed, maar zorgt ook dat bewijsmateriaal er na verloop van tijd niet meer is."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie