Binnenland
AVROTROS

Stine Jensen: 'Denemarken is altijd de underdog'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Stine Jensen: 'Denemarken is altijd de underdog'

Denemarken is er wél bij op het WK in Rusland, dus waarom zouden we niet voor dat land juichen? Bij EenVandaag komt elke dag een ambassadeur aan het woord voor een land dat meedoet aan het WK. Filosoof Stine Jensen, geboren in Denemarken en van Deens-Nederlandse afkomst, prijst vandaag haar thuisland aan. "De underdog is eigenlijk altijd Denemarken."

Video niet beschikbaar

In het verleden speelden Nederland en Denemarken vaak tegen elkaar. Neem de beroemde halve finale tijdens het EK van 1992, het toernooi dat de Denen wonnen, of de EK-finale bij de vrouwen vorig jaar. Hoe kiest Jensen voor wie ze juicht? "Ik ben niet een enorme voetbalfan, maar die wedstrijden vind ik altijd leuk. Dan kies ik toch voor de underdog: Denemarken."

Volgens Jensen zijn Denen doorgaans erg nationalistisch. "Nog veel meer dan Nederlanders. Ze vinden alles uit Denemarken het beste: de Deense tomaat, de Deense bank. Daar komt het strenge immigratiebeleid ook vandaan."

Datzelfde nationalisme kunnen wij Nederlanders makkelijk ook op Denemarken toepassen: "U bent in feite al een Deen. Avond na avond keek u naar Deense series, naar The Killing oftewel Forbrydselen, of naar Borgen (of te wel: Borgen) – en daarom kunt u liefkozend beminnen en schelden in mijn prachtige moedertaal, vol stoten en keelklanken. Hej skat of fy forfande!"

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, iedere werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie