Binnenland
BNNVARA

Aannemelijk dat verstoring door mensen ten grondslag ligt aan dood Veluwse wolvin

foto: Vroege Vogels/Otto Jelsmafoto: Vroege Vogels/Otto Jelsma
  1. Nieuwschevron right
  2. Aannemelijk dat verstoring door mensen ten grondslag ligt aan dood Veluwse wolvin

De dood van de wolvin, die vorig weekend werd aangereden op de N224 bij Ede, heeft flink wat losgemaakt in de natuurwereld. Boswachters en wolvenexpert zijn er stuk van. Op het dier is deze week sectie verricht. Het is mogelijk dat de dode wolvin drachtig was, wordt verteld in Vroege Vogels.

Dode wolvin

Natuurmonumenten is woedend. Volgens de natuurorganisatie is het dier opgeschrikt door wandelaars en heeft dat uiteindelijk geleid tot dit tragische ongeluk. "De verstorende factor moet wel een mens zijn, aangezien ze van andere diersoorten niets te duchten heeft. Ze voelde zich kennelijk genoodzaakt om op de vlucht te slaan op een onveilig tijdstip, naar een onveilige plek", aldus directeur natuurbeheer Theo Wams.

Verstoring door mensen

Ook boswachter Frank Theunissen van Natuurmonumenten laat aan Omroep Gelderland weten dat hij zeker is dat verstoring door mensen ten grondslag ligt aan de dood van de wolvin. "Als mensen op de wandelpaden blijven, is er niets aan de hand. Nee, ik heb geen bewijs dat dat hier gebeurd is. Dat weet ik."

Theunissen: "Je moet altijd alles bewijzen voor je het zegt, maar voor mij en de andere boswachters is er niets logisch aan dat de wolvin op dat tijdstip de N224 oploopt. 's Morgens vroeg, misschien. Of 's avonds laat. Maar niet om 11.00 uur. Als je je gezonde verstand gebruikt en één en één optelt, weet je hoe het zit. Ik ben er echt even klaar mee."

Was de wolf drachtig?

De grote vraag is of de dode wolvin drachtig was. Volgens boswachter Frank Theunissen is dat mogelijk. "Normaal gesproken was het vrouwtje in deze periode zwanger geworden en had ze na 63 dagen een welp gekregen. Ze was loops, groef al holen", aldus Theunissen. Volgens de boswachter is de kans groot dat de dood van dit vrouwtje leidt tot het vertrek van de wolf uit dit gebied. "Het is aannemelijk dat hij vertrekt", erkent Theunissen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie