Binnenland
NOS

Eind januari coronaprik voor jonge kinderen, omdat ook zij ernstig ziek kunnen worden na besmetting

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Eind januari coronaprik voor jonge kinderen, omdat ook zij ernstig ziek kunnen worden na besmetting

Vanaf eind januari kunnen kinderen van 5 tot en met 11 jaar een coronavaccinatie krijgen. Of ze die prik krijgen, bepalen de ouders. Zij krijgen tussen 18 en 22 januari een brief met een telefoonnummer dat ze kunnen bellen voor het maken van een afspraak. De Gezondheidsraad vindt het belangrijk dat kinderen gevaccineerd worden, omdat ook zij soms ernstig ziek kunnen worden van een coronabesmetting.

Kinderen kunnen bijvoorbeeld MIS-C ontwikkelen, zegt immunoloog Emmeline Buddingh van het Leids Universitair Medisch Centrum. Dat is een heftige ontstekingsreactie die een maand na een corona-infectie optreedt. “Het is echt enorm zeldzaam, maar het kan wel gebeuren. In principe gezonde kinderen krijgen dan een uit de bocht gevlogen ontstekingsreactie die allerlei organen van het lichaam kan treffen.”

Kinderen krijgen dan volgens Buddingh buikklachten, als diarree of dat ze moeten overgeven. “Soms is ook de hartspier ontstoken en komen de kinderen daardoor op de IC terecht.” Naar schatting hebben ongeveer 200 kinderen in Nederland MIS-C ontwikkeld na een corona-infectie. Uit berekeningen blijkt dat een op de 5.000 kinderen uiteindelijk MIS-C krijgt na een besmetting.

Bloeduitstortingen

Vayenna is een van de kinderen die last kreeg van een ontstekingsreactie na een besmetting. Dat was heftig, zegt haar moeder Petra uit Zwijndrecht. “Ze raakte besmet met corona en is een week grieperig geweest. Daarna knapte ze weer op: vrijdag was ze klachtenvrij, is ze in het weekend nog lekker naar de kinderboerderij en maandag naar de peuterspeelzaal geweest. ’s Middags ging het toen een beetje mis: ze kreeg vergaande diarree, moest overgeven en wilde vroeg naar bed. ’s Nachts schrok ik wakker van stikgeluiden.”

In haar slaapkamer aangekomen zag Petra dat haar dochter bloeduitstortingen in haar gezicht had, schuim om haar mond en dat haar ogen waren weggedraaid. “Ook de koorts was gestegen naar 41,7 graden en haar ademhaling begon te stoppen. Ik heb direct 112 gebeld. Ze is met spoed naar het ziekenhuis gegaan en opgenomen. Als ik niet wakker was geworden had het er misschien wel anders uitgezien.”

'Zeldzaam, maar gebeurt wel'

In totaal is Vayenna negen keer opgenomen in het ziekenhuis met verschillende klachten, als een hoge hartslag, slechte ademhaling, dubbele longontsteking of buikpuin en diarree. “Je weet niet wanneer het ophoudt”, zegt haar moeder. “Wanneer wordt het beter?” Nog steeds heeft Petra en haar dochter daar nog geen antwoord op kunnen krijgen. Ze adviseert andere ouders daarom om haar kinderen te laten vaccineren. “Let gewoon op je kinderen. Het is zeldzaam, maar het gebeurt wel.”

Immunoloog Buddingh zegt dat uit onderzoek naar voren komt dat vaccinatie lijkt te beschermen tegen MIS-C. “We zien geen enkel gevaccineerd kind in het onderzoek dat we doen naar MIS-C. Ook signalen in het buitenland, onderzoek van Franse collega’s, laten zien dat het aantal kinderen met MIS-C enorm is afgenomen door vaccinatie.”

Ster advertentie
Ster advertentie