Binnenland
EONOS

Jaap Eden trofee voor gouden wintersporters

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jaap Eden trofee voor gouden wintersporters

Kjeld Nuis en Suzanne Schulting zijn in Amsterdam uitgeroepen tot sportman en sportvrouw van het jaar. Beide wintersporters veroverden bij de Olympische Winterspelen in Pyeongchang gouden medailles en ontvingen tijdens het Sportgala hun eerste Jaap Eden trofee.

Schaatser Kjeld Nuis was in Zuid-Korea heer en meester op de middellange afstanden. Op zowel de 1.000 als 1.500 meter was hij oppermachtig. Bij hetzelfde evenement zorgde Suzanne Schulting voor een stukje sportgeschiedenis. Met haar overwinning op de 1.000 meter werd ze de eerste Nederlandse olympisch kampioen in het shorttrack. In tegenstelling tot de korte speech van Kjeld Nuis nam Suzanne Schulting haar tijd. In haar vrolijke bedankje was er vooral veel aandacht voor haar familie. "Ontzettend bedankt dat jullie er eigenlijk altijd voor mij zijn. Ik ben soms heel vervelend geweest maar uiteindelijk is het toch allemaal goed gekomen."

De baanwielrenners die begin dit jaar voor het eerst wereldkampioen werden op de teamsprint werden tot sportploeg van het jaar uitgeroepen. Nils van 't Hoenderdaal, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg veroverden later ook nog de Europese titel. Van den Berg was daarbij de plaatsvervanger van Matthijs Büchli die op de WK meedeed. Alle vijf stonden ze op het podium om alles en iedereen te bedanken die een steentje aan hun succes hadden bijgedragen.

Compilatie Sportgala.mp3

Ook bij de verkiezing van de beste coach stonden meerdere mannen op het podium. De vakjury kende de prijs toe aan zowel schaatscoach Jac Orie als Raemon Sluiter, de tenniscoach die pupil Kiki Bertens tot de top tien van de wereld zag doordringen. Subtiel verwees de Rotterdammer naar de afwezigheid van Bertens bij de genomineerde sportvrouwen. "Hoe verschrikkelijk goed moet een coach wel niet zijn als hij coach van het jaar wordt en zijn pupil is niet genomineerd." vroeg Sluiter zich hardop af.

Bibian Mentel werd verkozen tot paralympisch sporter van het jaar. De snowboardster zette in oktober een punt achter haar carrière nadat ze eerder dit jaar bij de Paralympische Spelen gouden medailles veroverde op de snowboardcross en de banked slalom. Voormalig schaatskampioen Marianne Timmer ontving de Fanny Blankers-Koenprijs, een carrièreprijs die sportkoepel NOC*NSF een aantal jaren geleden in het leven heeft geroepen om legendarische Nederlandse sporters te eren.

Ster advertentie
Ster advertentie