Binnenland

Voer eenden niet: stop brood in broodcontainer

BNNVARA
foto: Vroege Vogels/kasteelheertjefoto: Vroege Vogels/kasteelheertje
  1. Nieuwschevron right
  2. Voer eenden niet: stop brood in broodcontainer

In het zonnetje eendjes voeren aan de waterkant lijkt onschuldig, maar dat is het niet. Helaas kan de goedbedoelde hoeveelheid brood schadelijk zijn. Een gevarieerd dieet is namelijk essentieel voor eenden en daarnaast trekt het brood ongedierte aan. Als je dan toch wat wil doen met je oude brood: stop het in de broodcontainer want dan draag je bij aan groene energie, wordt uitgelegd in Vroege Vogels.

Oud brood voeren aan de eendjes, betekent dat de wilde dieren minder tijd hoeven te besteden aan het zoeken naar eten. Bovendien verbetert hun lichaamsconditie en krijgen ze meer nakomelingen, legt onderzoeker aan de Universiteit Utrecht Ronald Corbee uit. Zo lijkt het voeren van de eenden onschuldig, maar dat is het niet.

Bijvoeren is schadelijk

"Bijvoeren maakt de vogels ook afhankelijk van het extra voedsel, kan voor gebrek aan bepaalde voedingsstoffen zorgen door het verschil in voedingswaarde met natuurlijk eten, en er is een verhoogd risico op overdracht van ziekten. Daarnaast zorgen voedselresten in en bij de vijvers voor een slechtere waterkwaliteit en trekken ze ratten aan", vertelt Corbee.

Biogas uit broodcontainer

Om toch wat te doen met het oude brood, staan op verschillende plekken in Amsterdam broodcontainers. Daar kan het brood in worden gegooid, wat vervolgens op een verantwoorde manier wordt afgevoerd en vergist. Uit dat brood kan een kleine hoeveelheid biogas worden opgewekt, blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit. Dat gas kon worden gebruikt in een keuken.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie