Binnenland
NTRPowNed

Armoede blijft een taboe. Opkomst van de deelkastjes: levensmiddelen delen

foto: 5 Dagen
  1. Nieuwschevron right
  2. Armoede blijft een taboe. Opkomst van de deelkastjes: levensmiddelen delen

In deze tijd van inflatie, stijgende prijzen in de supermarkt, hoge gasrekeningen en dure tankbeurten is er een groeiende groep mensen met geldzorgen. Armoede is en blijft een taboe in Nederland. Op steeds meer plekken in het land staan ‘deelkastjes’: kastjes waar mensen levensmiddelen in kunnen zetten of uit kunnen halen. Wie voedsel over heeft of juist verlegen zit om etenswaren kan er anoniem terecht. 5 Dagen staat de hele week bij het eerste ‘wijkkastje’, zoals ze daar worden genoemd, van Nederland: in de wijk Wheermolen in Purmerend.

200 deelkasten door het land

Kastjesman’ René Verhoogt zette zes jaar geleden het eerste wijkkastje in zijn voortuin. Inmiddels staan er al meer dan 200 door het hele land. Hoe is het om steeds minder te besteden te hebben en op je buren te moeten leunen? René, een man die zich al een leven lang sociaal inzet, vertelt over de wijk, de inwoners en het succes van het wijkkastje.

Nancy van Dijk is alleenstaande moeder en moest ooit rondkomen van weinig geld, nu is ze ‘kastjeskoerier’. Ze rijdt op haar fiets door de wijk om spullen uit het wijkkastje te halen voor mensen die dat zelf uit schaamte niet durven te doen.

De bouw van woonwijk Oostflank

In het hoofdpijndossier gaat Rens Turk op zoek naar de consequenties van de bouw van woonwijk Oostflank in het Purmerbos. De aanstaande bewoners zijn blij, want de woningnood is groot en de wijk wordt mooi, maar natuurliefhebbers houden hun hart vast. Rens praat met een fauna-adviseur, mensen die een petitie tegen het kappen van het bos indienden, Staatsbosbeheer en andere betrokkene.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie