Binnenland
AVROTROS

Witheet van een beetje gesmak

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Witheet van een beetje gesmak

Gesmak, gehoest, gesnurk. Iedereen heeft weleens last van geluidjes die iemand anders veroorzaakt. Maar in woede uitbarsten als je partner een hap van zijn beschuitje neemt? Mogelijk heb je dan misofonie. Psychiater Arjan Schröder promoveerde aan het AMC op onderzoek naar de psychiatrische aandoening, die je flink in de weg kan zitten.

Bij misofonie wekken bepaalde (eet)geluiden hevige, negatieve gevoelens op. Mensen ervaren woede, afschuw, walging; soms gaat het gepaard met de drang om te vechten of vluchten. Sommigen hebben dan dusdanig last van specifieke geluiden dat het hun leven ontwricht. Gezellig ’s avonds met je gezin eten is er bijvoorbeeld niet bij. Laat staan even lekker uit eten gaan met vrienden. Zonder oordopjes de trein in? Mooi niet.

Aanstellerij?

Mogelijk heeft 3 procent van de bevolking in Nederland last van misofonie, volgens Schröder. Maar de aandoening is nog niet officieel erkend als diagnose in de psychiatrische handboeken. Dat kan ertoe leiden dat mensen die er last van hebben niet serieus worden genomen. Aanstellerij, is een gedachte die snel opkomt. Dat is het volgens Schröder niet. "Er zijn daadwerkelijk verschillen in hersenactiviteit bij mensen die misofonie hebben en mensen die dat niet hebben."

Schröder heeft in samenwerking met andere onderzoekers en behandelaars van de afdeling psychiatrie in het AMC voor het eerst een zeer precieze beschrijving van de aandoening opgesteld. Ook onderzocht hij wat er gebeurt in het brein van iemand met misofonie, met behulp van fMRI-scans in een hersenscanner.

Psychiater dr. Arjan Schröder

Therapie

Tot slot onderzocht Schröder of behandeling mogelijk was. En dat bleek zo te zijn: middels intensieve training wordt patiënten geleerd een andere associatie met het specifieke geluid te maken, vertelt de psychiater. Zo kan een positieve koppeling met het geluid worden aangeleerd, waardoor de patiënt niet meer zo boos wordt of walgt. "Bij de helft van negentig patiënten werkte de therapie."

In de rubriek De Jonge Doctor laat dr Kelder wekelijks een wetenschapper aan het woord die net gepromoveerd is. Deze week is dat Arjan Schröder, psychiater bij GGZ InGeest in Amsterdam, gepromoveerd aan het AMC.

Reageren?

Laat dr Kelder weten wat je ervan vindt! Dat kan via de voicemail of via een (spraak)bericht op Whatsapp: 06-575504448. Als je ook meteen JORT AAN stuurt naar dat nummer, houdt dr Kelder je (gratis!) op de hoogte van de laatste hypes en tegendraadse nieuwtjes.

De jonge Arjan Schröder

Ster advertentie
Ster advertentie