Binnenland
BNNVARA

Horrorplant Japanse duizendknoop kan ook bijzonder nuttig zijn!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Horrorplant Japanse duizendknoop kan ook bijzonder nuttig zijn!

De Japanse duizendknoop is voor natuurbeheerders een ware horrorplant. Hij groeit op sommige plekken in Nederland zó goed dat hij de inheemse planten verdringt. Kunstinstelling Mediamatic organiseert een drieweeks Japans duizendknoopfestival om ook de positieve kanten van de plant eens te belichten. Wat je allemaal met de Japanse duizendknoop kan, zocht Vroege Vogels uit.

Video niet beschikbaar

Japanse duizendknoop

Met kleurstof uit de Japanse duizendknoop kan kleding worden geverfd, er kan een muziekinstrument worden gemaakt van de stengels van de plant en er worden ook heuse duizendknoopgerechten geserveerd.

"De duizendknoop doet het goed op plekken waar het ecosysteem verstoord is", zegt Willem Velthoven, oprichter van Mediamatic, een instelling vlakbij het Centraal Station in Amsterdam. "De wortels leven hier onder de grond en in de lente komen hier die groene stengels uit. Dit gebiedje is vaak op de schop gegaan, dus de Japanse duizendknoop, een echte pionier, vindt het hier heerlijk."

Koken met de duizendknoop

Binnen zijn er verschillende exposities, zo is er een kunstenaar die meubels maakt van Japanse duizendknoop kun je dineren met gerechten gemaakt van duizendknoop, of een cocktail drinken met duizendknoopsiroop. "Het smaakt eigenlijk een beetje naar rabarber. Het heeft iets heel fris, echt een fruitig drankje kun je ervan maken, ik ben fan" zegt Velthoven. "We doen erg ons best om voorzichtig met de plant om te gaan, daarmee werken we ook samen met ecologen en bestrijders uit de stad. Ik denk juist dat het belangrijk is dat mensen de plant beter leren kennen, omdat herkenning een belangrijk onderdeel is van de bestrijding," aldus Velthoven.

Zorg er wel altijd voor dat je plantenresten van de Japanse duizendknoop weggooit in de prullenbak, dus niet bij het compost of laten rondslingeren!

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie