Binnenland
EONOS

De winnende goal in de klassieker

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De winnende goal in de klassieker

Het is dit weekend weer zover, de enige echte klassieker in het Nederlandse voetbal staat op het programma. Zondag komt in de Johan Cruijff-Arena Feyenoord op bezoek. Een lastig karwei voor de Rotterdammers want het is al ruim dertien jaar geleden dat ze voor het laatst met de volle winst naar huis gingen. Daarbij verkeert Ajax in topvorm. Zowel in de vaderlandse competitie als in de Champions League. Toch zou het zomaar kunnen dat een Feyenoorder juicht omdat hij de winnende treffer heeft gescoord.

Voetballers die de klassieker hebben meegemaakt zijn er genoeg. Voetballers die het duel tussen beide aartsrivalen beslisten zijn er een stuk minder. In Langs de Lijn En Omstreken kwamen er vier aan het woord. Hedwiges Maduro, Peter Houtman, Patrick Paauwe en Arnold Mühren. De winnende treffer van de Volendammer was in een ver verleden, in 1973. In de periode van Willem van Hanegem en Wim Jansen bij Feyenoord en het jaar dat Ajax het zonder Johan Cruijff moest stellen. Mühren herinnert zich de wedstrijd nog heel goed. "Het was uniek omdat mijn broer de eerste goal maakte en ik de winnende." Gerrie en Arnold Mühren legden gezamenlijk Feyenoord op de pijnbank. Hedwiges Maduro deed het in 2005 in een wedstrijd die Feyenoord al gewonnen leek te hebben. In twee minuten tijd draaiden de Amsterdammers het helemaal om. Het vieren van de treffer was nog wel een dingetje. "Onze fans mochten het stadion niet in, automatisch ren je toch naar het publiek maar dat was er dus niet. Op een gegeven moment rende ik maar naar de dug-out om het te vieren met iedereen."

De winnende in de klassieker.mp3

Peter Houtman was verantwoordelijk voor de Rotterdamse winst in 1984 in het bekertoernooi. Dat gebeurde in een replay omdat toen de wedstrijd bij een gelijke stand niet werd verlengd maar werd overgespeeld. Ook dat duel eindigde gelijk en toen werd er wel verlengd. Houtman besliste het duel vanaf de penaltystip. Vijftien jaar later liet Patrick Paauwe de Rotterdamse fans juichen. Inzet was toen de Johan Cruijff-schaal. Paauwe scoorde vanuit een vrije trap. "Ik denk dat ik toen zei: Deze ligt zo lekker voor mij, die moet ik gewoon pakken." Paauwe pakte hem ook en schoot de bal door de muur heen in het Ajax-doel. "Ja en dan natuurlijk naar huis gaan. We zaten in Centre Parcs bijvoorbeeld met de hele familie Paauwe en dan kom je terug met de winnende. Ja, dat kan niet mooier."

De eredivisietopper Ajax - Feyenoord wordt zondagmiddag live uitgezonden op NPO radio 1 in het programma Langs de Lijn. De wedstrijd begint om 14:30 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie