Studenten en afgestudeerden protesteren vanmiddag tegen renteverhoging studieschuld
- Nieuws
- Studenten en afgestudeerden protesteren vanmiddag tegen renteverhoging studieschuld
Studenten en afgestudeerden voeren vanmiddag actie in Den Haag omdat de rente op hun studieschuld meer dan vijf keer zo hoog wordt.
Vandaag demonstratie tegen renteverhoging studieschuld
"Als je een studieschuld van 10.000 euro hebt, wordt dat met de nieuwe rente 17.000 euro. Dat is best wel veel. Het gaat om duizenden euro's", zegt Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter bij FNV Young & United en initiatiefnemer van de demonstratie samen met onder andere de Landelijke Studentenvakbond, in het NOS Radio 1 Journaal.
Renteverhoging
De rente lag in eerste instantie op nul procent. Volgens Ait Abderrahman is bij studenten altijd de veronderstelling geweest dat de rente over de studieschuld nul procent zou blijven. "Hij is al omhoog gegaan en toen zijn we eigenlijk direct ook meteen gaan demonstreren. Nu gaat hij nog vijf keer omhoog," zegt ze. "Het is ook nog rente op rente. Elke maand wordt het bedrag opnieuw berekend en de volgende maand wordt daar opnieuw rente over gerekend. Dat kan flink oplopen."
De verhoging is het gevolg van de stijgende rente die de overheid moet betalen op leningen. "In de wet staat dat de rente gekoppeld is aan staatsobligaties, dus dat betekent dat die rente inderdaad op elk moment aangepast kan worden. Maar studenten die wisten dat natuurlijk helemaal niet."
Gestimuleerd
Studenten zijn ook gestimuleerd om te lenen, zegt Ait Abderrahman. "We maakten ons direct al zorgen. Omdat we voorzagen dat studenten torenhoge schulden zouden opbouwen en gewoon echt met een achterstand moesten beginnen aan hun leven. De overheid heeft aan 17 en 18-jarigen gevraagd om financiële keuzes te maken die invloed hebben op de rest van je leven. Daar zijn ze echt in gestimuleerd om die schulden aan te gaan."
"Er werd gesproken van een sociaal leenstelsel. Gunstige leenvoorwaarde, het zou niet meetellen met de hypotheek. Dingen als een ‘geld lenen kost geld’ waarschuwingen kwamen er niet, ondanks dat we daar bijvoorbeeld ook echt om hebben gevraagd bij DUO. Ik vind dat echt heel kwalijk."
Zorgen en stress
Ait Abderrahman krijgt van studenten te horen dat ze zich veel zorgen maken over de toekomst. "Heel veel studenten zijn boos en voelen zich belazerd. Ze zeggen: hoe ga ik ooit nog een huis kunnen kopen? Het levert gewoon heel veel stress op."
Tegemoetkoming
Demissionair minister Dijkgraaf van Onderwijs wijst erop dat studenten die onder het leenstelsel hebben gestudeerd 1400 euro tegemoetkoming kunnen krijgen. En dat DUO rekening houdt met de situatie van studenten. Als je weinig inkomen hebt, betaal je ook weinig terug. "Die compensatie van 1400 euro is Natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat. Als je een schuld hebt van 60.000. Compensatie is dat je studenten die onder het leenstelsel hebben gestudeerd de basisbeurs moet geven die ze hebben gemist. Dat is wat ons betreft een eerlijke compensatie."
Verder willen de organisaties achter de demonstratie dat de renteverhoging wordt teruggedraaid wordt naar nul procent. "D66 en de SP hebben deze week een motie ingediend om de rente in elk geval voor de pech generatie op nul procent te houden. Dat is wat mij betreft een charmant voorstel, maar wij vinden dat de rente voor alle studenten op nul procent moet blijven."
RJN Studieschuld
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.