Binnenland
BNNVARA

Dankzij metershoog geborduurd bos worden 100.000 bomen geplant

foto: Nathalie Baartmanfoto: Nathalie Baartman
  1. Nieuwschevron right
  2. Dankzij metershoog geborduurd bos worden 100.000 bomen geplant

Een bos borduren om een echt bos te planten, dat was het idee van Sara Vrugt. En iedereen moet hieraan mee kunnen doen. Geld dat via donaties binnenkomt, gaat dan naar het planten van honderdduizend bomen. Over deze groteske ambitie gaat de column van Nathalie Baartman in Vroege Vogels.

Ze was hoogzwanger toen ze me belde: ‘Nathalie, ik heb het plan om een metershoog bos te borduren waar iedereen met of zonder verstand van kruissteek gewoon kan aanschuiven, om daarmee geld gedoneerd te krijgen voor het planten van, ergens op aard, honderdduizend bomen.

Groteske ambitie

Ik werd stil van deze groteske ambitie, van iets dat neigt naar tien druppels op een gloeiende plaat, en kon niet meer zeggen dan: ‘Noh, ga eerst maar bevallen.’

Toch, twee jaar later steek ik draad door een naald in de Centrale bibliotheek Den Haag, terwijl ik zit achter een groot, houten raamwerk waarop een zwart, dun doek gespannen staat. In opperste concentratie schep ik de contouren van een rood herfstblad. Tegenover me zit een studente uit Mexico, naast me een oude dame uit de Schilderswijk. Een beveiliger in uniform passeert. ‘Wat gebeurt hier?’ Even later is ook hij zwijgend nerven aan het rijgen.

Vrediger wordt het niet

Vier volstrekte vreemden borduren zij aan zij herfstig gebladerte onder het genot van zomaar stilte of het zachte kabbelen van kleine gesprekjes met in de verte de missie van duizenden prille bomen. Vrediger gaat het voorlopig niet worden. En zo streek het bos van draad, schuif gezellig aan, ook neer in A’dam, Enschede en zelfs hier in Hortus Botanicus.

Eco-kunst

Inmiddels is het af. Drie meter hoog. Veertig meter lang. En hangt het in spiraalvorm in het Valkhof Museum Nijmegen als onderdeel van de expositie ‘Rettet den Wald’, geïnspireerd op de Duitse eco-kunstenaar en antroposoof Joseph Beuys.

Je kan er doorheen wandelen. Het doek wappert licht met je mee, als ware het de wind die door de bladeren zwiert. Onderweg tref je anderen die met een tempelachtige tred naar elkaar fluisteren: ‘Wat is het hier mooi, hè? En kijk toch, die uil daar. Heb je de mandarijneend al gezien?’ Onderaan het doek verbeelden kronkelig geschreven woorden de, wortels. Bomen schijnen onderling te communiceren via het wortelgestel. Zouden bomen roddelen? mijmer ik. Dat de eik naar de beuk lispelt: ‘Oh, God, de kastanje is weer zo arrogant vandaag.’

Regenwoudje rijker

Tenslotte. In de zoom van het doek zitten zaden verborgen. Zaden die zullen ontkiemen als het bos van draad uiteindelijk geplant wordt in de tuin van museum Belvedère in Heerenveen. Het ultieme eindstation voor kunst. Geen depot, maar daglicht. Daar zal het kleurrijke doek verregenen, verwaaien, verrotten. Uit de zaden zal ongerept groen herrijzen.

De mens bleek gul. Er is al voor 98.135 bomen gedoneerd. Nog 1865 bomen te gaan. Dan is Brazilie, niet tien druppels, een heel regenwoudje rijker.

Column Nathalie Baartman: Ze heet Sara Vrugt

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie