Binnenland
AVROTROS

Nederlandse jongeren zijn positief, maar 'beetje tegenwind is goed voor ze'

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse jongeren zijn positief, maar 'beetje tegenwind is goed voor ze'

Jonge pubers hebben het best goed in Nederland. Ze zijn positief over hun leven en zijn mentaal gezond. Sterker nog: in vergelijking met andere landen uit het jaarlijkse onderzoek van de WHO, doet Nederland het op veel vlakken heel goed.

Volgens de onderzoekers heeft dat vooral te maken met de vrije manier van opvoeden. Ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont ziet de voordelen, maar zeker ook de nadelen.

Gelukkige kinderen, onmachtige ouders

Pont legt uit: "Het levert gelukkige kinderen op, maar ook onmachtige ouders. In het buitenland geldt er een duidelijke hiërarchie in het gezin. Het nadeel is dan: het kind zal niet snel naar de ouders toe gaan als er iets speelt. Hier in Nederland zijn we toegankelijker voor onze kinderen, maar daar hebben we macht voor moeten inleveren."

Intelligent vooruitstruikelen

Pont blijft zelf ook altijd moeite houden. "Er is altijd spanning. Zoals elke ouder weet, is het een beetje intelligent vooruitstruikelen. Elke keer leer je weer wat."

In de praktijk levert dat wel inzichten op, ook bij Pont thuis. "Als het bijvoorbeeld gaat over afspraken maken. Een regel is top down, is hiërarchie. Wij maken daarom afspraken. Als een kind snapt en het met een afspraak eens is, is de kans tien keer zo groot dat ze zich eraan houden." Alleen bij gevaarlijke situaties voor jezelf of anderen, zou je top-down moeten ingrijpen, meent Pont.

Aandachtspunten

Hoewel Nederland dus goed uit het rapport van de WHO komt, zijn er twee belangrijke verbeterpunten. Nederlandse jongeren drinken relatief veel én klagen steeds vaker over de druk die het schoolwerk met zich meebrengt.

"Dat hoort!", roept Pont uit. "Het leven is geen attractiepark. Ach, je haalt een keer een 3. Dat is niet het einde van de wereld, that's life. Zelfredzaamheid, doorzettingsvermogen, dat leer je door tegenwind. Die tegenwind moet niet van orkaankracht zijn. Maar de gedachte dat de opvoeding zonder tegenwind het beste is, dat is echt niet zo."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie