Binnenland
BNNVARA

Een Facebookberichtje bracht de Soedanese Mo Ali en de Bob Marley tributeband Rootsriders samen

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Een Facebookberichtje bracht de Soedanese Mo Ali en de Bob Marley tributeband Rootsriders samen

Rootsriders is een bekende Nederlandse Bob Marley tributeband. Naar aanleiding van een berichtje via Facebook van de Soedanese zanger Mo Ali ontstond er een bijzondere samenwerking. In De Nieuws BV vertellen ze hoe dit tot stand kwam en spelen ze het nummer Jammin'.

Video niet beschikbaar

De band Rootsriders bestaat sinds 2006. In 2014 ontving Cyril van Schooten, initiatiefnemer van de band, het bericht van Mo Ali via Facebook. Waarin Mo aangaf graag mee te willen doen met de band, omdat hij het stemgeluid Bob Marley goed kan nadoen. Een verrassend bericht aangezien Mo uit Soedan komt.

Op het moment dat Mo een berichtje stuurde had de band al een hele goede zanger Junior Tecla die zelf op Curaçao woont, dus Cyril heeft hem niet direct uitgenodigd. ''Zijn stemgeluid was dermate interessant dat ik dacht, we moeten met deze man contact houden. Wellicht zal er een situatie zijn dat het wel van pas komt.'' Een jaar na Mo zijn bericht heeft de band hem uitgenodigd om mee te gaan op tournee als gastartiest. En dat smaakte naar meer.

Reggae in Soedan

Mo vertelt dat het lastig is om een reggae zanger te zijn en helemaal in het streng Islamitische Soedan. Diverse wetten en regels zorgen ervoor dat reggae zangers niet vrij zijn in wat ze willen doen en maken. Wel gaf Mo vele optreden in Soedan en maakte het hem niet uit wat de regering er van vond. Een groot verschil tussen de band in Soedan en in Nederland is de kwaliteit van de instrumenten.

In Nederland is het gelukkig makkelijk geregeld als je mensen voor werk hier naartoe wilt halten vanuit het buitenland. Als je aan diverse eisen voldoet, zo moet er wel genoeg verdient worden, is het geen probleem. Bij de volgende tour komt Mo naar Nederland op zijn derde visum, vertelt Cyril.

Een album met The Wailers

Op dit moment is Mo druk bezig om een album op te nemen met The Wailers, de originele begeleidendsband van Bob Marley. Waarvan nog steeds drie originele bandleden actief zijn. Doordat hij bij de Rootsriders is gaan zingen, is zijn bekendheid enorm toegenomen en ontdekten The Wailers hem. Wanneer Mo weg gaat is niet bekend, maar Cyril snapt ook dat niemand de rest van zijn leven in een coverband wil spelen.

Ze sluiten het interview af met een optreden, het nummer Jammin'.

Video niet beschikbaar

De Nederlandse Bob Marley tributeband Rootsriders

Ster advertentie
Ster advertentie