Binnenland
BNNVARA

Hoe ruikt de zee?

foto: Vroege Vogels/BrigitteVMfoto: Vroege Vogels/BrigitteVM
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ruikt de zee?

Frank Bloem onderzocht twee jaar lang de geur van de Noordzee. Het resultaat is 'geurkunstwerk' Zeelucht, een parfum dat alle geuren bevat die je kan ruiken als je langs de vloedlijn loopt. Over de geurkunst en zeelucht vertelt Bloem in Vroege Vogels.

geurkunstenaar

Frank Bloem verwerkte veertig verschillende geuren in Zeelucht, van helmgras en hout, van kwal en krab, frietkraam en zonnebrand en van graafmachine en Hoogovens. De basis wordt gevormd door dimethylsulfide, een goedje dat bijna alle dieren en planten in de zee produceren.

Geuren uit de natuur

Twee jaar geleden werd Frank Bloem door de Ambassade van de Noordzee (een organisatie die zich inzet voor de zee) gevraagd de geuren van de zee te onderzoeken. Eerder deed hij al mee aan een project over de onwelriekende walvisvaart en maakte een geur die daarbij paste. Voor Artis reconstrueerde hij de geur van olifanten.

Frank Bloem, die beeldende kunst studeerde aan de Rietveld Academie, werkt sinds 2014 met geur en dan met name geuren uit de natuur. Behalve zeelucht maakt hij op verzoek ook de geur van het bos, van mos of van vers gemaaid gras. Voor projecten en exposities, maar ook voor de verkoop, want er is, juist in deze coronatijd, meer behoefte aan verse ‘buitenlucht’.

Frank Bloem

Parfum maken is eenvoudig

In 2016 opende hij parfumlab The Snifferoo voor zijn geurexperimenten. Hoe hij geuren moest maken, heeft hij zichzelf al doende geleerd. ,,Parfum is eigenlijk een eenvoudig product; je hebt geurstoffen uit planten of uit chemische fabrieken en die los je op in alcohol. Meer is het niet, iedereen kan het. Het moeilijkste is het kiezen uit de enorme hoeveelheid geurstoffen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie