Binnenland

Zorgen bij kringloopwinkels over registratieplicht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen bij kringloopwinkels over registratieplicht

Stel je voor dat je alle spullen die bij je worden gebracht moet registeren én moet bijhouden wie wat brengt. Dat is wat nu van kringloopwinkels wordt gevraagd om heling en witwassen tegen te gaan. Maar het gaat per jaar om een miljoen kilo aan spullen en kringloopwinkels zijn bang dat ze daardoor de deuren moeten sluiten. Gert-Jan Dekker is directeur van kringloop Rataplan vertelt over de zorgen in het Radio 1 Journaal.

"Wij krijgen natuurlijk allerlei uiteenlopende giften die vaak in dozen binnenkomen", vertelt Dekker. "We kunnen niet bij iedereen van tevoren vragen of we even in de doos mogen kijken om te checken of we iets moeten registreren. Laat staan om al die mensen om een legitimatie te vragen."

Digitaal opkopersregister

De overheid wil heling en witwassen beter aanpakken. Eén van de manieren is het Digitale Opkopersregister. Alle opkopers en verkopers van tweedehands spullen moeten hierin verplicht goederen en de personen die deze aanbieden registreren. Maar volgens Dekker schiet deze maatregel haar doel voorbij: "Wij zijn geen opkopers. Mensen schenken hun gebruikte voorwerpen aan ons. Het lijkt me sterk dat een dief bij ons zijn gestolen goederen gratis komt afleveren."

Daarnaast verwerken kringloopwinkels zoveel spullen dat het helemaal niet haalbaar is om aan de registratieplicht te voldoen: "Het gaat jaarlijks om een miljoen kilo aan spullen, veel heeft een serienummer om het mee te kunnen registreren. Dat doen we nu bijvoorbeeld al met fietsen. En voor tien fietsen hebben we nu een uur nodig om die te registreren, laat staan als we straks alles op die manier moeten gaan verwerken."

Boa's op de stoep

Gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze kringloopwinkels controleren. "Woensdag hebben we bezoek bij ons filiaal in Den Haag bezoek gehad van de handhaving", zegt Dekker. "Er stonden vier boa's op de stoep met een pakket aan eisen. Onze mensen raken daardoor geïntimideerd". Dekker wil met de gemeentes gaan kijken naar hoe de wet anders geïnterpreteerd kan worden zolang er nog geen duidelijke invulling van is.

Zorgen bij kringloopwinkels over registratieplicht

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie