Binnenland
BNNVARA

Als de bever een gevaar is voor de waterveiligheid in Limburg, moet hij dan afgeschoten worden?

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Als de bever een gevaar is voor de waterveiligheid in Limburg, moet hij dan afgeschoten worden?

Door de zomer van 2021, toen grote delen van Limburg overstroomden, is waterveiligheid in die provincie het belangrijkste thema bij de waterschapsverkiezingen. En daarbij spelen bevers een rol. Want de knaagdieren kunnen met hun gegraaf dijken en wegen laten verzakken, wat de veiligheid niet ten goede komt. De vraag die speelt: wanneer mogen bevers afgeschoten worden? Kandidaat Marc Breugelmans van Waterbelang en CDA Roermond en Sjan Schweren van de Partij voor de Dieren bespreken het in Vroege Vogels.

Waterschappen en de bever

Bij beverschade wordt er in waterschap Limburg gewerkt met een zogeheten escalatieladder. Dat betekent dat er eerst wordt gekeken naar de minst ingrijpende maatregelen voordat bevers afgeschoten worden. Zo kan er bijvoorbeeld een raster in een dijk worden ingegraven zodat het onmogelijk wordt erin te graven, of kan een bever verjaagd worden. Als die opties te duur zijn, of niet blijken te werken, kan als laatste middel een verzoek tot afschot worden ingediend bij de provincie Limburg.

'Afschot is geen optie'

Waterbelang, op dit moment de grootste partij binnen waterschap Limburg, kan zich vinden in dit beleid. De Partij voor de Dieren niet, volgens hen speelt de bever een belangrijke rol in de Nederlandse natuur. "Gevaarlijke situaties moeten opgelost worden, maar afschot is geen optie." Volgens de Partij voor de Dieren zou er meer geld moeten gaan naar preventieve maatregelen. Waterbelang is van mening dat het volledig voorkomen van beverschade financieel niet haalbaar is.

Het voor preventiemaatregelen benodigde geld zou Partij voor de Dieren willen halen uit hogere belastingen op grootverbruikers en -vervuilers. In dit waterschap zijn dat volgens hen de landbouw en industrie. Waterbelang ziet dat niet zitten: "Ik denk dat we heel voorzichtig moeten zijn met het heffen van belastingen om dit soort problemen de kop in te drukken."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie