Binnenland
KRO-NCRV

Minister Wiebes: 'Wat mij betreft voor de zomer duidelijkheid over versterking huizen Groningen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Wiebes: 'Wat mij betreft voor de zomer duidelijkheid over versterking huizen Groningen'

Als het aan minister Wiebes ligt is er voor de zomer duidelijkheid over de versterking van 1588 woningen in het aardbevingsgebied. Dat zei hij in het programma 1 op 1, op NPO Radio 1. Dinsdagavond klapte het overleg tussen de minister en de regio op dit punt.

De minister wil eerst nieuw onderzoek van het KNMI en TNO afwachten, nu de gaskraan helemaal is dichtgedraaid. "We zetten helemaal niets stop", benadrukt Wiebes, "maar het gaat om de veiligheid. We staan op het punt om een hele wijk te slopen. Dan moeten we wachten op het veiligheidsoordeel van de experts. Dat verwachten we begin juli."

De regio Groningen, die met Wiebes aan de overlegtafel zit, vindt dat de huizen in Appingedam, Delfzijl, Ten Boer en Overschild eerder moeten worden aangepakt. De PvdA en SP hebben daarom een spoeddebat aangevraagd. Minister Wiebes begrijpt dat bewoners in het aardbevingsgebied ‘knettergek’ worden van de onduidelijkheid, "maar als ik 1500 woningen moet platgooien, dan wil ik eerst van experts horen of dat wel nodig is. Als het aan mij ligt geven we voor de zomer duidelijkheid, maar ik schrijf niet mijn eigen adviezen."

‘Woningen versterken gaat te traag’

Op dit moment staan er zo’n 2500 huizen in de pijpleiding. Die worden sowieso eerst versterkt, voordat de 1588 woningen waardoor het gesprek is stopgezet, aan de beurt zijn. "Vorig jaar hebben we maar 100 woningen kunnen versterken." Op de vraag waarom dat dan zo lang duurt had de minister geen pasklaar antwoord. "Daar hebben we nog geen zicht op. We hebben het tempo niet gehaald en dat is frustrerend. Mensen willen van de overheid horen wanneer zij aan de beurt zijn. Ondanks alle moeite die we hebben gedaan is dat niet gelukt."

‘Geen geldkwestie’

Volgens minister Wiebes is het geen geldkwestie, "dan hadden we geen 50 miljard euro aan gas in de grond laten zitten, maar waren we lekker doorgegaan met pompen. Dit gaat echt over veiligheid."

Ster advertentie
Ster advertentie