Binnenland

Na nacht onderhandelen geen Duits akkoord, vanmiddag verder

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na nacht onderhandelen geen Duits akkoord, vanmiddag verder

Na uren van onderhandelen is er nog steeds geen akkoord over een nieuwe Duitse coalitie. De onderhandelingen tussen CDU, de Beierse zusterpartij CSU, de liberale FDP en de linkse Grünen gingen door tot diep in de nacht.

Judith van de Hulsbeek over de knelpunten van de onderhandelingen

De laatste onderhandelingsronde begon gisteravond met een 61 pagina's tellend document waarover gesproken zou worden. Volgens waarnemers kunnen verschillende visies op onderwerpen als klimaat, migratie en financiën nog steeds een akkoord onderuithalen.

Rond 04.00 uur kwam het bericht naar buiten dat op belangrijke punten compromissen zijn bereikt. Volgens een onderhandelaar van de liberale FPD ging het hard tegen hard tussen De Groenen en de CSU en is er vooral over vluchtelingenbeleid gesproken. Veel andere onderwerpen zouden nog niet aan bod zijn gekomen, maar gezien het late tijdstip zijn de vervolggesprekken uitgesteld tot vanmiddag. "Het geeft wel aan hoe heftig en moeilijk het is, maar ze hebben er nog wel vertrouwen in", aldus de correspondent.

Merkel was er erg op gespind er wel vannacht uit te kunnen komen, zodat de verschillende partijen het akkoord kunnen voorleggen aan hun achterban. "De partijcongressen zijn dit en volgend weekeind en de Groenen bijvoorbeeld moeten hun achterban nog overtuigen", aldus Judith van de Hulsbeek. Volgens Van de Hulsbeek willen De Groenen heel graag meeregeren en heeft de partij al veel concessies gedaan, over bijvoorbeeld het verbod op diesel en benzineauto's. "Die is al van tafel."

Het lijkt er volgens de correspondent op dat alle partijen aan het bewegen, zijn behalve de CSU. "Volgend jaar zijn er deelraadverkiezingen, de afgelopen deelraadverkiezingen hebben ze het heel erg slecht gedaan. Ze willen aan hun achterban laten zien dat ze hard zijn en dat ze op het punt van migratie en vluchtelingen iets mee naar huis kunnen nemen."

De onderhandelaars zijn erop gebrand de coalitiebesprekingen te laten slagen. Er is eigenlijk geen andere coalitie mogelijk en geen partij is gebaat bij het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.

Voor de laatste gespreksronde zei Merkel al dat de onderhandelingen uren konden gaan duren. Duitse media maakten zich op voor een marathonsessie en spraken over "de nacht met geslepen messen."

Ster advertentie
Ster advertentie