Binnenland
KRO-NCRV

VNO-NCW: Maatregelen kabinet onvoldoende, binnen twee weken noodwet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VNO-NCW: Maatregelen kabinet onvoldoende, binnen twee weken noodwet

"Binnen twee weken moet de PFAS-norm op 1 microgram staan. Het kabinet moet versnellen, kom dus nu met een noodmaatregel, dan luister je pas naar de mensen." Dat is de oproep aan de regering van werkgeversvoorman Hans de Boer in 1 op 1, naar aanleiding van het bouwprotest vandaag op het Malieveld.

"Op korte termijn gaat dit land wél op slot", zo reageert De Boer vinnig op de toezegging van Minister van Economische Zaken Wiebes vanochtend op het Malieveld richting de duizenden boze werknemers uit de bouwsector dat Nederland beslist niet op slot gaat. "De mensen zijn kwaad geworden, want er staan vier bewindspersonen op het podium, maar over een maand hebben ze pas wat." De voorzitter van VNO-NCW maakt zich grote zorgen, nadat hij de protesterende bouwers in Den Haag had toegesproken. "Want als er niets gebeurt, dan komen de bouwers volgende week weer naar het Malieveld, dit keer samen met de boeren. Tenminste, dat is wat ik daar heb gehoord."

VNO-NCW: Maatregelen kabinet onvoldoende; binnen twee weken noodwet


'Kabinet met zichzelf bezig'

Tegenover Sven Kockelmann haalt Hans de Boer hard uit naar premier Rutte en de zijnen. Hij vindt dat het kabinet "te veel met zichzelf bezig is, en niet meer luistert naar de samenleving." Om eraan toe te voegen: "De antennes naar de buitenwereld staan uit. Ze vergeten de samenleving. Dat zie je bij de pensioenen, het preventieakkoord, de PFAS. Ze zijn niet meer bereid om te luisteren."

Daarom wil Hans de Boer dat het kabinet zijn voorstel om de PFAS-norm die nu op 0,1 microgram staan, zo snel mogelijk verruimt naar 1 microgram. "Stel dat vast, dan ben je verstandig bezig. Ik wil geen kabinetscrisis, daarom komen we – de werkgevers - met concrete, praktische oplossingen. Maar als ze niks doen, dan is het zoals het is. Dit zou materie kunnen zijn waar een kabinet over valt."

PFAS-crisis

Met zijn kritiek op de strenge PFAS-norm doelt de voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW op PFAS (spreek uit: peefas), dat een verzamelnaam is voor ruim 6000 chemische stoffen. Als gevolg van de stikstof-norm hebben talloze bouwprojecten in heel het land een probleem sinds de Raad van State in mei bepaalde dat er geen stikstof meer bij mag komen rond gevoelige natuurgebieden. Maar een nóg groter probleem heeft de bouwsector momenteel met de aangescherpte normen voor PFAS.

Deze poly- en perfluoralkylstoffen worden sinds de jaren zestig volop gebruikt in industriële processen en producten vanwege hun handige eigenschappen, zoals dat ze brandwerend, water- en vuilafstotend zijn. Maar omdat tot nu toe voor deze tegelijk schadelijke stoffen hier nog geen milieunormen bestonden, heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in juli tijdelijke, strenge regels ingesteld voor het omgaan met grond waar PFAS in zit. En daarmee is Nederland opgescheept, niet alleen met een stikstofcrisis, maar ook met een heuse PFAS-crisis. Met negatieve gevolgen voor de bouwsector, oordeelt De Boer. "Dit kan niet nog vier weken voortduren, want dan vallen er echt bouwbedrijven om."
Ster advertentie
Ster advertentie