Binnenland
AVROTROS

Ontvoeringszaak Ewold Horn is al zeven jaar aan de gang

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Ontvoeringszaak Ewold Horn is al zeven jaar aan de gang

De Groningse vogelspotter Ewold Horn is al sinds 2012 ontvoerd op de Filipijnen. Hij is daar, voor zover we weten, nog steeds. Terreurbeweging Abu Sayyaf, een tak van Islamitische Staat, zit achter de ontvoering en wil losgeld. Komt Horn ooit nog vrij en welke mogelijkheden zijn er om hem in goede gezondheid te bevrijden?

De ontvoering van Ewold Horn op de Filipijnen

Journalist Lennart Hofman reisde het afgelopen jaar mee met het Filipijnse leger, op zoek naar Horn. Hij vertelt erover in Radio EenVandaag. "Het lastige is dat de groep die hem nu gevangen houdt steeds als een school vissen uiteengaat als het ze te heet onder de voeten wordt. Horn wordt ook steeds verplaatst", vertelt hij. Volgens hem lijken de pogingen van het Filipijnse leger nog niet erg succesvol.

Het verhaal van Ewold Horn

Het hele verhaal over de ontvoeringszaak van Ewold Horn, en wat er in zeven jaar tijd is gebeurd, is te lezen op EenVandaag.nl.

Gegijzeld

Antropoloog Arjan Erkel werd tussen tussen 2002 en 2004 werd gegijzeld in Dagestan. Voor zijn zaak was enorme media-aandacht, die Horn op dit moment niet heeft. "De aandacht voor je zaak is een ingewikkelde balans", zegt Erkel. "Te veel aandacht kan de prijs opdrijven, maar je kunt ook te goedkoop worden. Het gevaar voor Horn is nu dat hij te zwak wordt, waardoor je als gijzelaar waardeloos wordt."

Lennart Hofman vertelt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken zo min mogelijk aandacht voor de zaak wil. "Sowieso wordt er geweigerd om losgeld te betalen." De kans is volgens hem klein dat Horn zonder losgeld vrij kan komen.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie