Binnenland
KRO-NCRV

Gratis opleiding oplossing voor lerarentekort? 'Dit is een no brainer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gratis opleiding oplossing voor lerarentekort? 'Dit is een no brainer'

De lerarenbond wil de lerarenopleiding gratis maken, met als doel om zo meer studenten aan te trekken. Een rijksacademie, dus. Dit gebeurt ook al bij de politieacademie en de militairen. "Ben je bereid met elkaar te investeren in onderwijs? Volgens mij is het een no brainer", zegt Marjolein Moorman, wethouder Onderwijs in Amsterdam, bij Spraakmakers.

"Het is principieel gek dat we niet investeren in iets wat zo belangrijk is voor de toekomst", vindt Moorman. Bij een gratis opleiding komt een hoop kijken. "Bij zo’n rijksacademie kun je afspraken maken. Je krijgt gewoon een contract. Je bent zeker van werk, wat ook voor veel mensen fijn is. Als je toch iets anders besluit te doen, moet de rekening opgemaakt worden. Dat gebeurt ook bij de politieopleiding", legt Moorman uit.

Alle zeilen bijzetten

Moorman benadrukt dat het lerarentekort doorwerkt in de samenleving en "alle beroepsgroepen" raakt. "Op dit moment is een derde van de vijftienjarigen analfabeet. Dat heeft alles te maken met de kwaliteit van het onderwijs en het lerarentekort." Volgens de wethouder moeten "alle zeilen" bijgezet worden om "deze ramp te keren."

In Finland is de selectie voor de lerarenopleiding "heel zwaar" en toch is er geen lerarentekort, noemt Moorman als voorbeeld. Daarom zouden de normen voor de opleiding dus ook niet omlaag moeten. "De status van het beroep is heel belangrijk", aldus de wethouder. "We hebben het over een crisis, maar het is al heel duidelijk dat dit eraan zat te komen."

Noodzaak

"Het is noodzakelijk voor de samenleving om goede onderwijzers te hebben", stelt Moorman. "Elke euro die je in onderwijs investeert, betaalt zich meer dan drie keer terug." Dick Middelhoek, rector van het Laurens Lyceum in Rotterdam, schaart zich achter Moorman. "Als we het met z’n allen betalen, doen we allemaal mee aan het oplossen van het lerarentekort."

Merel van Vroonhoven, voormalig topambtenaar die overgestapt is naar het onderwijs, ziet hoe de kosten mensen ervan weerhouden om over te stappen. "Het is gewoon een ratjetoe hoe je het onderwijs in kan. Stap één is stroomlijnen. Maak het makkelijk." Tanja Traag, hoofdsocioloog bij het CBS, denkt dat het "misschien wel, misschien niet" gaat werken. "Het heeft er alle schijn van dat er iets is aan dat beroep wat jonge mensen niet aanspreekt."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Stand.nl: De lerarenopleiding moet gratis worden

Ster advertentie
Ster advertentie