Binnenland

'Daders MH17 zijn allang in beeld'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Daders MH17 zijn allang in beeld'

[KRO-NCRV] De daders van de aanslag op de MH17 zijn waarschijnlijk allang bekend. Maar als ze van Russische afkomst zijn is de kans dat ze ooit voor de rechter verschijnen miniem. Dat zei André Gerrits, professor International Studies and Global Politics aan de Universiteit van Leiden in de Sportzomer op NPO Radio 1. Vandaag is het precies twee jaar geleden dat de MH17 uit de lucht werd geschoten.

Openbaar Ministerie

Premier Rutte vindt het een taak van het OM om de daders van de aanslag op de MH17 op te sporen. Dat is professor Gerrits met hem eens. "Het OM kan het onderzoek prima doen. Dan gaat het om de waarheidsvinding en het vinden van de verantwoordelijkheden." Maar het bestraffen van de daders is veel eerder een politieke kwestie.

Uitleveren

Dat de Russen betrokken zijn bij de aanslag lijkt evident, zo beargumenteert Gerrits. Maar of Russische individuen direct schuldig zijn aan het afschieten van de BUK-raket is onbekend. "Zouden het inderdaad Russen zijn, dan lijkt het me uitgesloten dat ze voor een rechter verschijnen," aldus Gerrits.

Rusland levert nooit onderdanen uit, zoals werd bewezen in de nasleep van de vergiftiging van Alexander Litvinenko waarbij de daders beschermd werden door de Russische overheid.

Ster advertentie
Ster advertentie