Binnenland
WNL

Bouwvoorman Maxime Verhagen vreest voor vertraging: 'Begin met vrijwillige uitkoop boeren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bouwvoorman Maxime Verhagen vreest voor vertraging: 'Begin met vrijwillige uitkoop boeren'

"Bij vertraging kan de bouw niet meer de oplossing bieden voor de problemen in het land", waarschuwt afzwaaiend voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen, daags na de Provinciale Statenverkiezingen. Om te voorkomen dat de woningbouw stilstaat moet het kabinet vaart maken met de vrijwillige uitkoop van boeren, zegt de oud-CDA-leider bij Sven op 1. "Daar is geen stikstofwet voor nodig."

Video niet beschikbaar

Als provincies 1 juli de stikstofplannen niet op orde hebben moet het kabinet met een nationaal plan komen voor het uitkopen van de piekbelasters betoogt oud-bewindsman Verhagen. "Het staat het kabinet vrij om met de 25 miljard euro die is vrijgemaakt de boer op te gaan. Wel moet de lijst van piekbelasters dan door het ministerie van Landbouw geregeld zijn."

De voormalig CDA-politicus benadrukt dat BBB-leider Caroline van der Plas, die Provinciale Statenverkiezingen heeft gewonnen, zich nooit tegen vrijwillige uitkoop heeft verzet. "Alleen de volgende stap van gedwongen uitkoop zal lastig zijn."

Om te voorkomen dat de woningbouw en de economische ontwikkeling stilvalt door uitspraken van de rechter moet de stikstofuitstoot worden verminderd. De bouwsector is bereid om 60 procent stikstofuitstoot te reduceren. Als voorzitter van Bouwend Nederland roept Verhagen andere stikstofuitstooters op dat ook te doen. "Met het uitkopen van de piekbelasters kom je een heel eind. Er wordt al vier jaar over gepraat, doe dat nou."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie