Binnenland
KRO-NCRV

Wat als alle dienstplichtigen worden opgeroepen, zijn er dan genoeg spullen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat als alle dienstplichtigen worden opgeroepen, zijn er dan genoeg spullen?

In Nederland is de dienstplicht 'opgeschort', maar kan in geval van nood worden gereactiveerd en dan zouden we massaal moeten opkomen. Als de pleuris uitbreekt: zijn er dan genoeg spullen en voorzieningen? Spraakmakers zocht het uit.

'We zijn er niet op voorbereid'

Bakken vol baretten en wanden vol wapens. Dat moet een indrukwekkend gezicht zijn, zegt verslaggever Maarten Bleumers die antwoord zoekt op deze vraag. Behalve dat deze spullen er niet zijn, zegt reservist Freddy de Haan. "Er ligt helemaal niks klaar."

De Haan is militair reservist bij de Nationale Reserve en en bestuurder van de vakbond voor burger- en defensiepersoneel VBM. Hij zegt dat we volstrekt onvoorbereid zijn in het geval van een mobilisatie. "Neem van mij aan: we zijn er niet op voorbereid."

Duurt jaren

In Nederland is de dienstplicht 'opgeschort', maar kan in geval van nood weer worden gereactiveerd en dan zouden duizenden Nederlanders na een keuring moeten opkomen. Volgens De Haan duurt het optuigen van de dienstplicht tien tot twintig jaar voordat het weer op niveau is. "Er zijn instructeurs nodig, er moeten opleidingsplannen worden gemaakt, kazernes gebouwd en er is infra nodig."

Reservisten

Als reservist bij het leger is De Haan een van de eerste die wordt opgeroepen. Hij heeft wél alle benodigdheden in geval hij het beroepsleger moet ondersteunen. "Het komt voor dat we à la minute moeten komen en dat is meerdere malen gebeurd."

Volgens De Haan zijn de reservisten prima in staat om snel in actie te komen. "We zijn goed opgeleid en kunnen goed samenwerken met beroepsmilitairen." Omdat de staatssecretaris in de toekomst meer gebruik wil maken van reservisten, mag er wel wat aan de arbeidscontracten gebeuren, vindt De Haan. "Die zijn nog van net na de Tweede Wereldoorlog."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie