Binnenland
NOSNTR

Steunpakket zzp'ers en freelancers niet uitgebreid: 'Het lijkt alsof we niet mogen bestaan'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Steunpakket zzp'ers en freelancers niet uitgebreid: 'Het lijkt alsof we niet mogen bestaan'

Zzp'ers en freelancers kunnen niet rekenen op een uitgebreider coronasteunpakket. Dat is de uitkomst van een debat vandaag in de Tweede Kamer. Een deel van de Tweede Kamer wilde een ruimhartiger beleid voor deze groep, maar daar ziet het demissionaire kabinet niets in. Zzp'ers en freelancers kunnen alleen aanspraak maken op 'bijzondere bijstand'. De enige toezegging die het kabinet gaf is dat er gekeken wordt om die bijstand te verlengen.

"Ik ben zeer teleurgesteld in het kabinet, dat blijft zeggen dat er genoeg regelingen zijn", zei Dorine Schoon in Nieuws en Co. Ze verdiende geld als muzikant, ook is ze voorzitter van het Platform voor Freelance Musici. "Ik voel me wel gesterkt door Kamerleden die het kabinet onder druk zetten en zeggen dat maatwerk voor freelancers écht nodig is."

Minister Blok zei vanmiddag in de Tweede Kamer dat hij dit jaar niet meer met extra maatregelen voor starters kan komen, omdat dit tot uitvoeringsproblemen zou leiden en vertragend zou kunnen werken voor de overige ondernemers. "Een nieuwe regeling moet de doelgroep helpen en fraudebestendig zijn", zei hij.

Volgens Blok is zo'n regeling complex en duurt het tot volgende maand voordat het kabinet daar iets naders over kan zeggen. Hij wilde nu niet verdergaan dan een onderzoek aankondigen.

Starters

Het demissionaire kabinet wil nog weleens kijken of het bij de steunpakketten in de coronacrisis nog iets extra's kan doen voor startende ondernemers. Een ruime Kamermeerderheid vindt dat bedrijven die tussen vorig jaar zomer en september dit jaar zijn begonnen er bekaaid vanaf komen.

Bij de tegemoetkoming voor vaste lasten wordt de situatie namelijk vergeleken met misgelopen omzet van een periode waarin die ondernemingen nog niet bestonden.

Bijstand

De enige steun die zzp'ers en freelancers op dit moment hebben is de bijstand, zegt Schoon. "Of er wordt gezegd: 'Ga maar omscholen'." Ze vindt het verschil te groot met mensen die ergens in dienst zijn. "Daar wordt dit niet tegen gezegd. Die worden wel gecompenseerd."

"Het lijkt wel alsof we niet mogen bestaan", is het gevoel dat bij Schoon overblijft na het debat in de Tweede Kamer.

Ander werk

Het kabinet vindt dat zpp'ers in andere sectoren aan het werk zouden moeten gaan. Dat is ook iets wat Schoon tijdelijk heeft gedaan. "Maar het is niet dat je van het ene op het andere moment zomaar even ander werk hebt. Dat heeft gewoon tijd nodig."

"Het inkomen dat je nu niet hebt, vang je niet zomaar even op met een andere baan. Ik ken al mensen die in de problemen zitten."

Schoon zegt dat al veel zzp'ers en freelancers de stap hebben gemaakt naar ander werk. "Dat is natuurlijk. De vraag is of die nog terugkomen in de sector als alles weer kan."

Dorine Schoon, van het Platform voor Freelance Musici, in Nieuws en Co

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie