Binnenland
AVROTROS

Mensen met laag inkomen maken zich zorgen over stijgende zorgpremie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mensen met laag inkomen maken zich zorgen over stijgende zorgpremie

Een grote groep mensen met een lager inkomen (42 procent) denkt de komende tijd moeite te krijgen met het betalen van de zorgverzekering. Veel van hen hadden het met de huidige zorgkosten al zwaar en voelen aan dat daar nog een schep bovenop komt. Dat vertelt Charlotte Nijs van het EenVandaag Opiniepanel.

Video niet beschikbaar

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 6.000 mensen die een beneden modaal inkomen hebben. De onrust over het betalen van de zorgpremie onder deze groep is een stuk hoger dan in andere inkomensgroepen. Gemiddeld denkt een kwart (23 procent) het komende halfjaar moeite krijgen met deze kostenpost.

10 tot 15 euro per maand

In 2024 kan de zorgpremie wel 10 tot 15 euro per maand hoger worden dan in 2023, schat hoogleraar betaalbare en toegankelijke zorg Patrick Jeurissen. "De gestegen loonkosten zijn de belangrijkste oorzaak. Zo'n 70 procent van alle kosten in de zorg bestaat uit loon."

"Daarnaast heb je de vergrijzing en je hebt ook nog nieuwe technologieën en intensivering van behandelingen. Bij elkaar is er daarom zo'n 10 procent stijging van de zorgkosten dus dan zal de premie ook ongeveer zoveel stijgen."

Geen mogelijkheid zien

In de open antwoorden schrijven panelleden met een kleine beurs nog niet precies te weten hoeveel meer ze gaan betalen, maar houden er sterk rekening mee dát ze meer moeten betalen.

Een derde van de mensen met geen of een lager inkomen (34 procent) hadden de afgelopen tijd al problemen met het betalen van de rekening. Deze mensen zien nog niet hoe ze een mogelijke verhoging van de zorgkosten moeten gaan betalen.

'Ernstig zorgen waar dit eindigt'

Een panellid dat niet in aanmerking komt voor toeslagen schrijft: "De premie van de zorgverzekering voor een gezin met twee kinderen boven de 18 is niet meer op te brengen. Ik maak me ernstig zorgen waar dit eindigt."

En een ander ziet dat hij ook nog eens meer betaalt voor minder zorg: "Naast stijgende kosten voor de zorgverzekering verandert de dekking elk jaar. Zo kom je steeds weer voor onaangename verassingen te staan."

'Tandarts overslaan'

Weer een ander panellid verwacht zorg te gaan mijden als de kosten verder stijgen: "Ik heb de tandartsverzekering afgelopen jaar al afgezegd. Ik kan het gewoon niet meer bijbenen. Als het duurder wordt, zou het best kunnen dat ik de tandarts oversla."

Dit beeld wordt bevestigd door de Patiëntenfederatie Nederland, die begin augustus een onderzoek presenteerde waaruit bleek dat 1 op de 5 deelnemers aan het onderzoek weleens zorg mijdt.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie