Binnenland
BNNVARA

Moeten we sleutelen aan het klimaat?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten we sleutelen aan het klimaat?

Een methaanakkoord, einde aan de ontbossing en een stop op fossiele investeringen. Dat is kortweg wat de eerste week van de VN-klimaattop van Glasgow heeft opgeleverd. En een hoop urgente toespraken van politieke leiders en de Britse Koningin Elizabeth. Is er reden voor optimisme? Volgens de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg niet. Zij noemt COP 26 nu al een mislukking.

Klimaatethiek

Behnam Taebi, hoogleraar energie-en klimaatethiek aan de TU Delft laat in Vroege Vogels zijn licht schijnen over de actuele ontwikkelingen op de conferentie. Daarnaast heeft hij het over de vraag met welke duurzame technieken we klimaatverandering in de toekomst moeten gaan bestrijden. Naast zon en wind wordt er ook steeds meer nagedacht over allerlei vormen van geo-engineering: op slimme manieren 'sleutelen' aan het klimaat. Maar moeten we dat wel willen?

Zon en wind

Volgens Taebi is klimaatverandering het grootste probleem van deze eeuw: "We zijn bijna bij het point of no return en dat moeten we voorkomen." De meeste klimaatexperts zijn er wel over eens dat we met alleen energie uit zon en wind niet onder de 1,5 graad opwarming zullen blijven. Er is meer nodig. "We zitten nu in een situatie waarin we niet de luxe hebben om allerlei technieken uit te sluiten", aldus Taebi. Dus ook kernenergie niet, al is er veel maatschappelijke weerstand tegen vanwege de mogelijke risico's.

Geo-engineering

Naast het ontwikkelen van nieuwe vormen van energieopwekking ontkomen we er volgens Taebi niet aan om sciencefictionachtige technieken in te zetten om de klimaatdoelen te halen. Er is in de wetenschap steeds meer aandacht voor geo-engineering (of climate-engineering), wat vrij vertaald betekent 'sleutelen aan het klimaat'. Momenteel wordt er op allerlei manieren nagedacht en geëxperimenteerd om te komen tot negatieve broeikasgasemissies.

Dat kan bijvoorbeeld door CO2 af te vangen en op te slaan. Maar het kan ook door bijvoorbeeld het mineraal olivijn te strooien. Het gesteente vangt bij verwering CO2 af uit de lucht en zet het om in carbonaat. Volgens Taebi wordt er momenteel ook geëxperimenteerd met geo-engineering door zonlicht terug te kaatsen. Hiermee kan je de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte, tegen te gaan.

Zo zou je een vulkaanuitbarsting kunnen nabootsen door onder andere grootschalig zwaveldeeltjes in de lucht te brengen. Dat zou de temperatuur op een beperkte schaal tijdelijk naar beneden kunnen brengen. Als klimaatethicus is Taebi niet per se voor het gebruik van deze technieken, maar wel voor het onderzoeken ervan en het op een rijtje zetten van de voor- en nadelen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie