Binnenland
BNNVARA

Zandwinning gevaar voor bodemleven Noordzee

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Zandwinning gevaar voor bodemleven Noordzee

De wereldwijde vraag naar zand is de afgelopen jaren flink gestegen. Met de groei van de wereldbevolking lijkt het erop dat deze vraag alleen nog maar zal toenemen de komende tijd. En dat heeft allerlei gevolgen voor de natuur. Welke gevolgen dat zijn, vertelt marien ecoloog Martin Baptist van Wageningen Marine Research in Vroege Vogels.

Zandwinning groeiend milieuprobleem

Van beton tot computerchips

Zand wordt gebruikt voor veel verschillende producten. Het wordt onder meer gewonnen om er beton van te maken. En met beton maken we bijvoorbeeld gebouwen, wegen en bruggen. Zand wordt ook gebruikt voor de productie van glas en zelfs computerchips. Alleen het winnen van zand, gaat dus zeker niet zonder gevolgen.

Van afgegraven stranden waar zeeschildpadden geen eieren meer kunnen leggen tot totaal verdwenen rivierbeddingen. De mondiale 'run op zand' heeft allerlei gevolgen voor de natuur. De zandwinning heeft op veel plekken ook enorme gevolgen voor het bodemleven. Veel van de zandafgravingen wereldwijd gebeuren illegaal en ongecontroleerd. In sommige landen bestaat zelfs een soort 'zandmaffia'.

Zand uit Noordzee

Dichtbij huis, in onze eigen Noordzee worden ook jaarlijks flinke hoeveelheden zand gewonnen. Ongeveer een hoeveelheid zand ter grootte van Schiermonnikoog. Volgens marien ecoloog Martin Baptist van Wageningen Marine Research gaat de vraag naar zand de komende jaren ook hier flink stijgen.

Tenminste als de zeespiegelstijging, ten gevolge van klimaatverandering, doorzet en we onze kust extra moeten beschermen. De gevolgen voor de Noordzeebodem kunnen dan ook behoorlijk zijn. Volgens Baptist moeten we de komende jaren goed gaan nadenken hoe we dit gaan oplossen zonder dat het ten koste gaat van het bodemleven.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie