Binnenland
BNNVARA

Nieuwe rage: botanisch stoepkrijten

foto: Mathilde Simonsfoto: Mathilde Simons
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe rage: botanisch stoepkrijten

Het is inmiddels een hype op internet. En in landen als Frankrijk en Engeland is het al een rage. Botanical chalking, ofwel botanisch stoepkrijten: Plantjes op de stoep van een naam voorzien met stoepkrijt. En zo wandelaars wat bewuster te maken van de natuur onder hun voeten.

Botanical chalking

In Nederland is het een initiatief van onder meer de Hortus Botanicus in Leiden. Het gaat dus om stoepplantjes. Planten die veel mensen zullen zien als onkruid. Volgens de Hortus zouden we meer oog moeten hebben voor deze 'taaie groene rakkers'. Zoals grote weegbree, kleine veldkers, herderstasje, rode klaver, paarse dovenetel en zandraket.

Belangrijk voor biodiversiteit

Naast het botanisch stoepkrijten roept de Hortus iedereen op om stoepplantjes te gaan onderzoeken. Want ze zijn nuttig: ze helpen de stad te verkoelen, ze bieden voedsel aan onder meer bijen en andere bestuivers, en ze zijn van belang voor de biodiversiteit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Minder onkruidverdelger, meer stoepplantjes

Volgens de Hortus zijn er steeds meer stoepplantjes te zien in het straatbeeld. Dat zou onder meer te maken hebben met het verbod op onkruidverdelger glyfosaat. Sinds enige tijd mogen gemeenten dit gif niet meer gebruiken in de openbare ruimte. Als alternatief worden onwenselijke stoepplantjes met een borstel weggehaald of met heet water verwijderd.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie