Binnenland

Kuipers: 'Situatie vergelijkbaar met een jaar geleden'

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kuipers: 'Situatie vergelijkbaar met een jaar geleden'

De stokkende doorstroom van coronapatiënten die niet meer in een ziekenhuis hoeven te liggen, maar nog wel naar een verpleeghuis moeten om te herstellen is een van de grootste redenen waarom ziekenhuizen in Limburg de toestroom van coronapatiënten niet aankunnen. Dat zegt Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) in Nieuws en co.

Vergelijkbaar met een jaar geleden

"Al langere tijd is er in de regio Zwolle duidelijk een grote instroom van patiënten", zegt Kuipers. "Sinds enige tijd is ook in de regio Limburg echt duidelijk een grote instroom. Dat betekent dat we daar patiënten vandaan halen om ze te verplaatsen naar andere regio's in het land."

Hij benadrukt in de uitzending dat de situatie vergelijkbaar is met de situatie van een jaar geleden. "Op dit moment zitten we weer in dezelfde situatie als vorig jaar, en de piek is nog niet bereikt."

Verpleeghuizen

Voor sommige patiënten is het echter niet nodig om naar een ander ziekenhuis te gaan. Die moeten eigenlijk naar een verpleeghuis, maar daar is in Limburg niet altijd plek, vertelt Kuipers. "Dat heeft te maken met de bezetting en de beschikbaarheid van personeel." Zo vallen zorgmedewerkers in verpleegtehuizen uit door ziekte, zegt hij.

De voorzitter van het LNAZ zegt uiteindelijk wel een plek te kunnen vinden voor patiënten uit Limburg. "Wij hebben er in de afgelopen dagen velen verspreid. Dat gaat vandaag door. Maar de instroom ging nog harder en in de uitstroom naar verpleeghuizen in Limburg zat dus vertraging."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie