Binnenland
NOSNTR

Zicht op ons gedrag rond coronamaatregelen door extra onderzoek

  1. Nieuwschevron right
  2. Zicht op ons gedrag rond coronamaatregelen door extra onderzoek

Of het demissionaire kabinet aanstaande vrijdag nieuwe corona-maatregelen aankondigt, hangt voor een belangrijk deel af van ons gedrag, zegt het OMT. Eén van de manieren om daar zicht op te krijgen is via onderzoek van de corona-gedragsunit van het RIVM. Bas van den Putte, hoogleraar gezondheidscommunicatie aan de UvA en lid van de wetenschappelijke adviesraad van de corona-gedragsunit vertelt over dit onderzoek in Nieuws en co.


Gedragspanel

Elke drie weken worden er vragen aan een panel gesteld over hoe men zich verhoudt tot de coronamaatregelen, vertelt Van den Putte: "Het zijn vooral gedragsvragen, ze houden de hele crisis precies in de gaten wat het gedrag van burgers is: houden mensen zich aan de regels, als mensen klachten hebben, laten ze zich dan testen, dat soort vragen."

Die vragen zijn in de loop van de coronacrisis een beetje verandert, door het veranderen van de maatregelen die van kracht zijn. "Soms verdwijnt er iets en soms komt er weer iets nieuws bij. Maar je wil de vragen juist ook een beetje hetzelfde houden, zodat je ziet of mensen zich beter aan de maatregelen zijn gaan houden of slechter, of dat het gedrag gelijk is gebleven," aldus Van den Putte.

Representatie

Voor de onderzoeken is men afhankelijk van de eerlijkheid van de mensen die in het panel zitten. Dat is volgens Van den Putte geen probleem. "Over het algemeen wordt het wel erg eerlijk ingevuld, het is onwaarschijnlijk dat mensen liegen."

De vraag bij dit soort onderzoeken is vaak: is het representatief voor heel Nederland? "Je probeert het zo representatief mogelijk te houden aan de bevolking, maar wat een beetje mis gaat is: mensen die heel negatief zijn over de maatregelen doen vaak niet mee aan dit onderzoek. Maar dat is wel bij elke vragenlijst het geval, dus bij die mensen die overblijven kun je wel degelijk kijken of hun gedrag verandert."

Zicht op ons gedrag rond de coronamaatregelen door onderzoek

Ster advertentie
Ster advertentie