Binnenland

Eén Janssen-prik is niet meer genoeg en wat mogen ongevaccineerden nog? Veel vragen over wintersport in Oostenrijk

AVROTROS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eén Janssen-prik is niet meer genoeg en wat mogen ongevaccineerden nog? Veel vragen over wintersport in Oostenrijk

In een niet-coronajaar gaan zo'n miljoen Nederlanders wintersporten. Deze week is er onrust ontstaan over wat er nou wel en niet kan, voornamelijk is Oostenrijk. Arjen de Graaf, directeur van de Nederlandse skivereniging, komt net terug uit Oostenrijk. Volgens hem zijn de huidige maatregelen heel duidelijk: "Mondkapje in de lift, de QR-code wordt gescand bij aanschaf van de skipas, evenals bij de après ski, waar het wel iets rustiger is normaal."

Houdbaarheid vaccins

Desondanks krijgt de Nederlandse Skivereniging nu veel vragen: "Dat gaat voornamelijk over de vaccinaties en geldigheidsduur daarvan. Dat er opeens een houdbaarheidsdatum aan de vaccins werd gesteld, kwam als een verrassing."

"Vanaf 3 januari is een enkel vaccin niet meer voldoende. Dus bijvoorbeeld mensen met het Jansen-vaccin hebben dan echt een probleem. Ze zitten in niemandsland want in Nederland komen ze ook niet in aanmerking voor en boostershot. Daar krijgen we nu veel vragen over, bijvoorbeeld van groepen vrienden die met elkaar geboekt hebben."

Belangen

De Graaf weet niet of Oostenrijk de teugels aantrekt om herhaling van vorig jaar te voorkomen. Uiteindelijk werd duidelijk dat Oostenrijkse skivakanties voor nogal wat besmettingen hadden gezorgd.

Volgens De Graaf zijn de belangen wel heel groot om het goed te laten verlopen: "Toerisme is extreem belangrijk voor Oostenrijk. In provincie als Tirol is zeventig procent van het werk direct of indirect verbonden aan het toerisme."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie