Binnenland
BNNVARA

Vissen van de geschiedenis: herken jij de vissen op het schilderij?

foto: Jacob van Es/Wiki commonsfoto: Jacob van Es/Wiki commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Vissen van de geschiedenis: herken jij de vissen op het schilderij?

Vissen in het Rijksmuseum? Jazeker: op schilderijen wel te verstaan. Onderzoekers uit Leiden vragen aan alle visexperts in binnen- en buitenland welke vissen zij herkennen op de schilderijen uit het museum. Van visboeren tot sportvissers: hoe meer er meedoen, hoe beter. Waarom ze dit onderzoek doen? Dat hoor je in Vroege Vogels.

Visliefhebbers opgelet! Help de wetenschap door te kijken naar kunst

In de jaren 1500 tot 1850 beeldden kunstschilders vaak vissen uit, in bijvoorbeeld illustraties van markt-scènes en stillevens. Zoals een stilleven van Jacob van Es en een enorm schilderij van Jan Brueghel. Op het schilderij van Brueghel zijn linksonder allemaal verschillende soorten vissen te aanschouwen.

Bron: RKD

Oude vis en biodiversiteitsdata

Middels dit onderzoek willen de onderzoekers uitvinden hoe en wat er vroeger gevist werd, zodat ze dit kunnen vergelijken met gegevens over vispopulaties in het verleden. Zo kunnen ze erachter komen welke vissen er gevangen, verhandeld of gegeten werden.

Gecombineerd met biodiversiteitsdata van deze periode, kunnen onderzoekers bestuderen wat het verband is tussen tussen visconsumptie, biodiversiteit en belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram

Ster advertentie
Ster advertentie