Binnenland
AVROTROS

'Door de tattoos op mijn gezicht word ik niet aangenomen'

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Door de tattoos op mijn gezicht word ik niet aangenomen'

De 22-jarige Mitchel liet een paar jaar geleden tatoeages in zijn nek en op zijn gezicht zetten. Daar heeft hij nu veel spijt van, want hij komt hierdoor moeilijk aan een baan.

Wat ooit begon als een lolletje, eindigt in veel spijt. "Op mijn zeventiende liep ik voor het eerst zelfverzekerd de tattooshop binnen. Ik wist precies wat ik wilde. Twee uur later stond ik weer buiten, met een ster in mijn nek getatoeëerd." Al snel volgen ook de tattoos op zijn wang en onder zijn oog. "Ik dacht niet na over de consequenties en heb ze gewoon laten zetten."

'Mijn moeder zei nog: doe het niet'

Mitchel wordt ouder en gaat solliciteren. "Toen begonnen de problemen. Ik werd wel uitgenodigd, maar na het gesprek werd ik al snel gebeld dat ik niet de geschikte kandidaat was." De reden? Zijn tattoos schrikken af en zijn niet representatief. "Op dat moment baal je. Het maakt me erg onzeker."

Nu heeft Mitchel spijt. Heel veel spijt. "Mijn moeder zei nog: doe het niet, maar ik heb niet geluisterd. Had ik die tattoos maar nooit laten zetten. Geen enkele." Ook voor jongeren die overwegen een tattoo te zetten heeft hij nog wel een boodschap. "Als je een tattoo wil, denk dan goed na wat je zet en op welke plek. Mijn advies: doe het helemaal niet."

Nog 2,5 jaar te gaan

Via een kennis hoort Mitchel van Stichting Spijt. Het doel van deze stichting is om jongeren bewust te maken van de nadelige effecten van een tattoo. Initiatiefnemer Andy Han verwijdert bij tien werkloze Rotterdammers kosteloos tatoeages. "Het laten verdwijnen van zichtbare tatoeages kan mensen helpen die geen baan kunnen krijgen en zich onzeker voelen doordat ze worden nagekeken", vertelt Han.

Mitchel herkent zich meteen in het verhaal van Stichting Spijt en geeft zich op. "Ook ik word aangekeken en kan moeilijk een baan vinden. Ik kan het niet betalen om de tattoos zelf te laten verwijderen, dus ik ben heel blij dat ik nu in het project van Stichting Spijt zit." Inmiddels heeft hij één behandeling achter de rug, maar het duurt nog 2,5 jaar voor zijn tattoos helemaal weg zijn. "Solliciteren doe ik pas weer als alle tattoos zijn verdwenen."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie