Binnenland
NOS

Nederlanders kunnen met zeespiegelstijging droge voeten houden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlanders kunnen met zeespiegelstijging droge voeten houden

Ook als de zeespiegel drie meter stijgt, houden we droge voeten. Het is namelijk technisch waarschijnlijk mogelijk om Nederland tegen overstromingen te beschermen. Dat staat in een rapport in opdracht van de Deltacommissaris en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Annemiek Roeling, expert zeespiegelstijging bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Dijken kunnen zeespiegelstijging aan

Robuust

"Eigenlijk moeten we gewoon doen wat we nu ook al doen", aldus Roeling. Daarmee geeft ze aan dat waar nodig er extra zand wordt aangebracht bij de kust en dat de dijken worden versterkt. "In de toekomst moeten dan ook de stormvloedkeringen vervangen worden."

Dat klinkt geruststellend, maar tegelijkertijd moet er nog wel veel gebeuren. "Op termijn zijn er genoeg uitdagingen, we hebben de materialen nodig en het versterken van dijken kost ook veel ruimte", aldus Roeling.

De methode die we nu al gebruiken lijkt dus ook te werken als de zeespiegel flink stijgt. "Bij iedere dijk die we op dit moment aanpakken houden we al rekening met die zeespiegelstijging. De zaken die we nu doen die doen we zo robuust dat je daar een hele tijd mee vooruit kan", meent Roeling. En nu is het puur een kwestie van op tijd andere dijken aanpassen en genoeg zand aanbrengen bij de kust. Roeling geeft aan dat met de nieuwe aanpassingen de dijken ook hoger en breder worden.

90 meter

Hoeveel hoger en breder, verschilt per gebied. Roeling geeft aan dat alles ver in de toekomst ligt. Zo kan 3 meter zeespiegel in 100 jaar gehaald worden, maar ook pas richting 2300. Qua breedte moet een dijk wel 10 tot 90 meter breder worden. Zand wordt ieder jaar al aangebracht aan de kust om te zorgen dat het strand op dezelfde plek blijft staan. In de toekomst moet er flink meer zand bijkomen, maar Roeling geeft aan dat het zand er zeker is.

Zeespiegel

Ster advertentie
Ster advertentie