Binnenland
NOSNTR

Versoepelingen in aantocht: 'Ben benieuwd naar de gevolgen voor de zorg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Versoepelingen in aantocht: 'Ben benieuwd naar de gevolgen voor de zorg'

Het kabinet zet erop in dat aan het eind van de maand een einde komt aan veel coronamaatregelen. Haagse bronnen benadrukken dat er nog definitieve besluiten moeten worden genomen, maar het kabinet denkt erover het coronatoegangsbewijs af te schaffen, net als de regel om anderhalve meter afstand te houden en een mondkapje te dragen.

Epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc is benieuwd wat de gevolgen van de versoepelingen zijn voor de zorg. "Ik ben aan het wachten op de bijgewerkte modellen van het RIVM over wat verwacht wordt", vertelt ze in Nieuws en Co.

Volgende week vrijdag zouden de versoepelingen in moeten gaan. Nu moeten bijvoorbeeld restaurants, cafés, theaters, bioscopen en musea nog om 22.00 uur dicht, maar volgens de bronnen wil het kabinet in verband met de relatief gunstige ziekenhuiscijfers dat tijdstip aanpassen.

De nieuwe sluitingstijd staat nog niet vast; gesproken wordt over een verruiming tot 23.00 uur, middernacht of 01.00 uur. Als de nachthoreca opengaat, mogen er niet meer mensen naar binnen dan 500.

Daarnaast zouden festivals en evenementen vanaf 25 februari weer mogelijk worden, op basis van 1G. Dat wil zeggen dat alle bezoekers negatief getest moeten zijn.

Cijfers

Tostmann zegt dat ondanks de gunstige ziekenhuiscijfers, het nog wel erg druk is. "We hebben onze handen nog steeds vol. We hebben extra bedden geopend en er ligt een verzoek om nog meer plek te maken voor coronapatiënten. Dat betekent dat andere patiënten moeten wachten."

"Wat nu anders is dan bij eerdere pieken is de extreme uitval van personeel in hoge aantallen. De besmettingsaantallen die we in het land zien, zie je ook onder zorgpersoneel. Dat tikt ook aan op de druk", zegt ze.

Berekeningen

Wat de voorgenomen versoepelingen betekenen voor de ziekenhuizen, is nog niet duidelijk. Wel kijkt Tostmann terug naar vorig jaar september, toen er ook flink versoepeld werd. Toen was de totale bezettingsgraad in de ziekenhuizen nog veel lager.

"Na september is een zware golf over de zorg heen gekomen. Daarom ben ik benieuwd naar de berekeningen van het RIVM over de versoepelingen en wat de gevolgen zullen zijn. Maar ik snap dat de maatschappij meer ruimte wil hebben, dat gun ik ook iedereen", zo besluit ze.

Politiek-verslaggever Lars Geerts en epidemioloog Alma Tostmann over de mogelijke versoepelingen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie