Binnenland
NOS

Hagenezen en Hagenaren blij met nieuwe burgemeester: 'Hij moet wel Haags leren'

foto: Jan van Zanen zong op 5 mei 'Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder' (ANP)foto: Jan van Zanen zong op 5 mei 'Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder' (ANP)
  1. Nieuwschevron right
  2. Hagenezen en Hagenaren blij met nieuwe burgemeester: 'Hij moet wel Haags leren'

De Haagse gemeenteraad heeft gekozen: Jan van Zanen wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van Den Haag. De 58-jarige VVD'er is sinds 2014 burgemeester van Utrecht, waar hij in januari nog werd herbenoemd voor een tweede termijn van zes jaar.

In de Domstad wordt daarom naast lof ook met verbazing gereageerd. Van Zanen beloofde onlangs in een AD-interview nog zijn termijn "zeker" af te maken. In een reactie op de voordracht zei de burgervader dat Utrecht "er goed voor staat". "En ik ga ook in Den Haag mijn passie volgen: het dienen van de publieke zaak."

Maar hoe wordt in zijn nieuwe stad gereageerd op zijn komst? NOS Met het Oog op Morgen vroeg het drie prominenten Hagenaren en Hagenezen.

Voor kapper Ap Israël is het vooral belangrijk dat Van Zanen een leider is die goed communiceert. "Dat hebben we de afgelopen jaren wel gemist", zegt hij verwijzend op Pauline Krikke. Zij was onder vuur komen te liggen na de harde conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het uit de hand gelopen vreugdevuur in Scheveningen tijdens de jaarwisseling in 2019. "In de wandelgangen was ze een prima persoon, maar in crisissituaties niet."

Als kapper van verschillende politici heeft Israël veel burgemeesterskandidaten voorbij horen komen, maar Van Zanen werd niet genoemd. Hij zal echter een goede potentiële klant zijn, want hij heeft "een flinke haardos".

'Integer en charmant'

Stadsgenoot Jeltje van Nieuwenhoven kent hem als bestuurder met lange staat van dienst. De oud-politica en -Kamervoorzitter roemt Van Zanen als "rustig, integer en charmant". "Sinds ik het nieuws gehoord heb, ben ik vrolijk."

Ze vindt het jammer dat de nieuwe burgemeester geen vrouw is, maar "Van Zanen zal er wel bovenuit zijn gestegen". Hij zal aan de slag moeten met een hele rits aan complexe kwesties, maar "daar kan hij wel mee uit de voeten".

'Lekker lullen'

Nachtburgemeester Pat Smith heeft hetzelfde vertrouwen. "Hij heeft een hele rits aan titels, ook de Thorbeckeprijs voor politieke welbespraaktheid. Dan kun je lekker lullen, om het op z'n Haags te zeggen."

Hij hoopt dat Van Zanen Ut Groen-Gele Boekie van onder meer cabaretier Sjaak Bral gaat lezen, om de Haagse taal machtig te worden. "Je moet wel een beetje Haags kunnen praten", aldus Smith. Tot slot tipt hij de nieuwe burgemeester een Haagse nachtclub te bezoeken, voor de affiniteit met jongeren.

CV Jan van Zanen

Jan van Zanen begon zijn politieke loopbaan in 1981 als voorzitter van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD. In 1990 nam hij plaats in de gemeenteraad van Utrecht, waar hij in 1998 wethouder werd. In 2003 werd hij ook voorzitter van de VVD, een functie die hij vijf jaar bekleedde. Hij ruilde in 2005 het wethouderschap in Utrecht in voor het burgemeesterschap van Amstelveen, tot hij acht jaar later de kans kreeg om burgemeester van Utrecht te worden. In Utrecht groeide Van Zanen uit tot een populaire burgemeester. Hij werd onder meer geprezen voor zijn handelen rond de tramaanslag op 18 maart 2019.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie