Binnenland
AVROTROS

Hossende voetbalfans op de been, maar toch nog strenge regels: ‘Er wordt met twee maten gemeten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hossende voetbalfans op de been, maar toch nog strenge regels: ‘Er wordt met twee maten gemeten'

Dit weekend is de eredivisie weer begonnen. Stadions mochten voor twee derde vol, maar hoewel iedereen in het stadion geplaceerd moest zitten, waren verschillende beelden waarop van hossende massa’s te zien waren. Gezien theaters en poppodia nog gesloten zijn voor het grote publiek, hebben verschillende BN'ers hun onbegrip geuit. Hoe worden deze beslissingen genomen en zit er een logica achter? Voormalig denker des Vaderlands en schrijver van het boek 'De coronastorm’ René ten Bos laat er bij Blok&Toine zijn licht op schijnen.

Meten met twee maten

Ten Bos begrijpt de onvrede onder de verschillende groepen. “Vanuit de kunst en festivalwereld wordt dit gezien als meten met twee maten. De keuzes waarop het beleid wordt bepaald is ook vaak moeilijk uit te leggen. Ik begrijp dat mensen hierdoor denken ‘er klopt iets niet’."

Ten Bos schreef het boek ‘De Coronastorm’, met als ondertitel ‘hoe een virus ons verstand wegvaagde’. De oud denker des vaderland mist ook bij deze beleidsvorming de rationele beredenering. “Dat komt natuurlijk ook omdat het een ontzettend complex probleem is waar we nu in zitten. Wanneer iets complex is blijkt dat dingen door elkaar heen gaan lopen, dan blijkt ook dat dingen zowel waar als niet waar kunnen zijn. Omdat het verhaal rondom het virus zo ingewikkeld is geworden, is het lastig om het op een eenduidige manier naar het publiek duidelijk te maken."

Onbegrip en tweedeling

De staat is er om mensen te beschermen, dat is de enige legitimatie van de staat, aldus Ten Bos. "Wanneer mensen het gevoel krijgen dat ze niet meer beschermd worden gaan ze mokken en mogelijkerwijs in opstand komen, dat zag je bijvoorbeeld in Frankrijk."

"Naast de tweedeling tussen mensen die wél en niet naar een voetbalwedstrijd of festival kunnen. Komt er een splitsing tussen de mensen die zich wel en niet hebben laten vaccineren."

Wat moet er gebeuren

Het belangrijkste wat de overheid moet doen is duidelijk maken wat onze exit-strategie gaat worden, stelt Ten Bos. “We krijgen nu voortdurend een strategie onder onduidelijke voorwaarden te horen. Als je zegt dat in november alles gaat gebeuren máár op de voorwaarde dat de cijfers goed zijn, dan heb je niet een duidelijke boodschap."

"Een van de grote vragen die ik als filosoof stel is hoe je complexiteit op een goede manier naar het grote publiek kan brengen, en dat is één van de moeilijkste dingen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie