Geschiedenis
VPRO

Wat maakt festivals zo aantrekkelijk?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat maakt festivals zo aantrekkelijk?

Woodstock is dit jaar een halve eeuw oud, en ons eigen Woodstock, Pinkpop, nadert die leeftijd ook. Tijd om terug te blikken. En vooruit. Want festivals zijn populair en elk jaar worden weer talloze nieuwe feesten op poten gezet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het festivalverlangen

Wat is het toch, dat festivals zo onweerstaanbaar maakt? Cultuurfilosoof Maarten Doorman schreef het boek De Romantische Orde. Een van de hoofdstukken gaat over het festival Woodstock.

Hij is te gast bij OVT en vertelt over de geschiedenis van romantiek. Volgens hem zijn festivals bij uitstek een fenomeen waarin romantische gedachtes en verlangens doorklinken.

Terug naar de natuur

De ‘oude’ en de ‘nieuwe’ festivals hebben een belangrijk ding gemeen: mensen verlangen ernaar zichzelf te zijn en ze verlangen ernaar zichzelf te verliezen: naar roes en het exotische. En festivals bieden die mogelijkheid.

De mogelijkheid om te ontsnappen uit de harde, burgerlijke werkelijkheid. Een kans om terug te keren naar de natuur, volledig op te gaan in muziek. Aldus Maarten Doorman.

Dat romantische idee van festivals is niet nieuw. Het is ouder dan Woodstock en zelfs nog ouder dan de hippies zelf. En het zal waarschijnlijk nog lang blijven bestaan. Al dan niet in een ander jasje.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie