Naar homepage
Binnenland

Volgens deze filosoof mag de huiskat wél naar buiten

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Volgens deze filosoof mag de huiskat wél naar buiten

Eerder deze week publiceerde Tilburg University een onderzoek waarin het naar buiten laten van de huiskat ter discussie werd gesteld. De huiskat zou een van de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld zijn en het zou zelfs tegen de Europese wet ingaan je kat nog naar buiten te laten gaan. Minister Schouten reageerde meteen: de Nederlandse kat hoeft niet binnen te blijven. Volgens filosoof Rutger Lazou, auteur van het boek ‘De toekomst van de kat’, valt het wel mee met de ecologische ravage die huiskatten aanrichten. Hij zet vraagtekens bij de omvang van dit kattenprobleem en legt dit uit in Vroege Vogels.

Kat als superpredator

Lazou stelt dat zeldzame soorten zelden op het menu van de katten staan, ze jagen heel opportuun, dus op alles wat de minste energie kost. De prooien van de kat bestaan voor 70 procent uit kleine knaagdieren, 20 procent uit vogels en de resterende 10 procent bestaat uit amfibieën, reptielen en zelfs vleermuizen. Ook benadrukt de schrijver dat de kat een 'superpredator' is en dus ook andere jagers zoals ratten vangt. Dit zorgt ervoor dat die ratten geen vogels kunnen vangen en dit zou dus uiteindelijk weer in het voordeel kunnen zijn van de vogel.

Cijfers lopen uiteen

Een uitgebreid Nederlands onderzoek is nog nooit gedaan. De berekeningen die nu in de pers verschijnen zijn gebaseerd op prooionderzoeken uit het buitenland in combinatie met cijfers van de aantallen huiskatten in Nederland. De schattingen over het aantal gedode Nederlandse vogels lopen dan ook flink uiteen. Zo berichtte het rapport van de Jagersvereniging over 140 miljoen dode prooien, waarvan 22,9 miljoen vogels. Het NRC berichtte eerder over 16,8 miljoen vogels per jaar.

De toekomst van de kat

De kat staat onder druk. Niet alleen zijn jaaggedrag veroorzaakt kritiek, ook overlast in de vorm van lawaai of opengescheurde vuilniszakken zorgt voor ergernis. Ook asielen raken vol. Volgens Lazou moeten we bewust gaan nadenken over de toekomst van de gewone huiskat, waarbij we ook de individuele belangen van de kat, en dus het belang van naar buiten gaan, niet moeten vergeten.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie