Binnenland
NOS

'Puerto Rico schoolvoorbeeld van kwetsbaarheid samenleving zonder elektriciteit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Puerto Rico schoolvoorbeeld van kwetsbaarheid samenleving zonder elektriciteit'

Bijna twee weken nadat orkaan Maria Puerto Rico verwoestte, hebben de meeste slachtoffers nog steeds geen elektriciteit. Op het eiland groeit de frustratie over trage hulpverlening, vertelt correspondent Arjan van der Horst in hetNOS Radio 1 Journaal.

"Puerto Rico is een schoolvoorbeeld van hoe kwetsbaar een moderne samenleving is zonder elektriciteit." Ruim 95 procent van het eiland zit zonder stroom. "ALs telefoonverkeer niet mogelijk is en je geen pinpas kan gebruiken, stort zo 'n samenleving helemaal in elkaar."

Arjan van der Horst spreekt met slachtoffers orkaan Maria

In de haven staan schepen met duizenden containers vol voedsel te wachten. Die containers kunnen niet worden verdeeld over het eiland doordat er een gebrek is aan diesel en het zonder telefoonverkeer niet mogelijk is om vrachtwagenchauffeurs te bereiken.

Uren in de rij

Van der Horst trekt over het eiland. Hij praat met bewoners, winkeleigenaren en ondernemers. Omdat alle pinautomaten kapot zijn, moeten bewoners uren in de rij voor de bank staan om contact geld op te nemen. Wie vervolgens geld heeft, moet uren in de rij wachten voor winkels om eten te kopen. Niet iedereen heeft voldoende geld mee. "Ik heb al twee dagen niet gegeten", vertelt een vrouw.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De komende twee weken krijgt waarschijnlijk 10 procent van de huishoudens weer elektriciteit. Voor anderen kan het nog maanden gaan duren voordat ze weer stroom hebben.

Vandaag bezoekt president Trump het eiland, maar Puerto Ricanen verwachten er niet veel van. "Ze voelden zich al tweederangsburgers. Door de gebrekkige hulpverlening is dat alleen maar erger geworden", vertelt Van der Horst.

De burgemeester van San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico, haalde afgelopen weekend hard uit naar Trump. Dat kam haar weer op felle kritiek te staan van de Amerikaanse president.

Ster advertentie
Ster advertentie