Binnenland
BNNVARA

‘Zadel de volgende generatie niet op met een gifprobleem’

foto: Annelies van de Craats © Rob Buiterfoto: Annelies van de Craats © Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Zadel de volgende generatie niet op met een gifprobleem’

Soms kijkt de politiek wél ver vooruit. Het gif in de beruchte Volgermeerpolder ligt nu nog veilig opgeborgen onder een laag folie. Maar over ongeveer 75 jaar is zelfs die folie vergaan. Daarom geeft de gemeente Amsterdam nu opdracht om de Volgermeerpolder in te pakken onder een dikke laag veen. Zo zadelen de volgende generatie niet op met ons gifafval en kunnen ook zij genieten van de natuur in de Volgermeerpolder.

Verslaggever Rob Buiter gaat voor Vroege Vogels op pad met ecoloog Annelies van de Craats, ecoloog van Witteveen & Bos, wethouder Marieke van Doorninck van Amsterdam en Fons Smolders van B-Ware:

Krabbenscheer tegen gif

In de jaren tachtig was de Volgermeerpolder, een voormalige vuilstort van de gemeente Amsterdam, de eerste van een hele serie gifschandalen. Inmiddels is het gif afgedekt met een plastic folie, maar op termijn moet die folie worden vervangen door een natuurlijk veendek. Het geheime wapen? Snelgroeiend krabbescheer!

Illegale dump uit de jaren zestig

In de jaren zestig werd op grote schaal – grotendeels illegaal! - gif gedumpt op de Amsterdamse vuilstort in de Volgermeerpolder. In de jaren tachtig kwam dit pas aan het licht, waarna een hele reeks gifschandalen in Nederland boven de grond kwam. In de Volgermeerpolder werd uiteindelijk besloten het gif 'in te pakken'. Maar de folie waarmee dat is gebeurd, zal over een halve eeuw ook vergaan. Om dan niet alsnog de hele boel te moeten afgraven, heeft de gemeente Amsterdam ervoor gekozen om er een beschermde laag veen bovenop te laten groeien.

Krabbescheer zorgt voor de vliegende start

Om die veengroei een vliegende start te geven, hebben de ingenieurs van Witteveen en Bos krabbescheer uit de Wieden overgebracht naar de 'sawa's' van de Volgermeerpolder. "Natuurmonumenten had het daar over, en wij konden het hier goed gebruiken", vertelt Annelies van de Craats van het ingenieursbureau.


Fons Smolders (B-Ware) met een stekje van krabbescheer © Rob Buiter

Onderzoeker Fons Smolders van bureau B-ware deed eerder onderzoek aan krabbescheer. "Uit kleinere pilotstudies hebben we geleerd dat krabbescheer een vliegende start kan geven aan de veengroei. De planten dekken het water af, waarna riet het kan overnemen. Uiteindelijk zullen de resten van al die planten de dikke laag organisch materiaal vormen die veen feitelijk is."

Quote

Blijven opletten of het gif niet alsnog naar de omgeving weglekt...

wethouder Marieke van Doorninck

De verantwoordelijk wethouder, Marieke van Doorninck van Amsterdam, is blij met de gekozen oplossing. "Uiteraard zullen we wel continu in de gaten moeten houden of het gif niet alsnog naar de omgeving weglekt. We staan ook in continu overleg met de bewoners rond dit gebied. Die zijn ook nauw betrokken bij het onderhoud van het natuurgebied dat de Volgermeerpolder nu is."


Annelies van de Craats, ecoloog van Witteveen & Bos, wethouder Marieke van Doorninck van Amsterdam © Rob Buiter

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie