Binnenland
NOS

Voor het eerst in lange tijd daling van woninghuren in grote steden

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor het eerst in lange tijd daling van woninghuren in grote steden

In grote steden als Amsterdam, Den Haag en Eindhoven zijn de huren van vrijesectorwoningen het afgelopen kwartaal voor het eerst in lange tijd gedaald. Dat meldt woningmarktplatform Pararius.

Landelijk gezien stegen de huren nog wel, zij het in een gematigder tempo dan in de afgelopen vijf jaar.

Volgens Pararius heeft de dip in de grote steden te maken met het tijdelijk wegblijven van expats door de coronacrisis. "Zij huren voornamelijk woningen in het hoogste segment", zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. "Blijven de expats weg, dan blijven die woningen leeg. Om leegstand te voorkomen worden de expatwoningen voor een lagere huurprijs aangeboden."

Van 2400 naar 1850 per maand

Dat er minder buitenlandse werknemers een huis zoeken merkt ook het Amsterdamse makelaarskantoor HousingNet. "Normaal gesproken verhuren wij zo'n 80 procent van ons aanbod aan expats", zegt Thijs IJpeij van HousingNet. "Nu is dat minder dan de helft."

En dat heeft zijn effect op de huurprijs. "We hebben nu zo'n typische expatwoning in Amsterdam-Buitenveldert van 120 vierkante meter. Daar zou de eigenaar voorheen rond de 2400 euro voor vragen. Nu is dat 1850 euro."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Buiten de grootste steden stegen de huren wel, namelijk met 2,4 procent per vierkante meter ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de laagste stijging sinds 2015.

Het gaat hierbij om nieuwe huurcontracten voor vrijgekomen woningen. Dus niet om bestaande huurcontracten. Daarvan wordt de huur een keer per jaar, meestal in juli, verhoogd.

Het aantal aangeboden appartementen is vooral in Amsterdam de afgelopen maanden flink gestegen. Dat komt volgens Pararius niet alleen doordat er minder expats zijn, maar ook doordat er minder wordt verhuurd aan toeristen via sites als Airbnb. "Omdat de toeristische sector in één klap stil viel, kozen veel verhuurders ervoor om hun woning tijdelijk te verhuren aan woningzoekenden in plaats van aan toeristen."

Renoveren

Op langere termijn zouden de vrijesectorhuren ook landelijk kunnen gaan dalen, denkt Pararius. Maar dat hangt dan wel af van wat er op de koopmarkt gebeurt. Op dit moment is die stabiel. Maar als door de economische situatie huizen langer te koop komen te staan, kan dat effect hebben.

"Dan zullen mensen er alles aan doen om hun leegstaande woning alsnog te verhuren", zegt De Groot. "Om leegstand bij meer aanbod en minder vraag te beperken, heeft een verhuurder in principe maar twee instrumenten: de woning verbeteren door te renoveren of de huurprijs verlagen. Renovatie duurt lang, dus zullen veel verhuurders hun prijzen verlagen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie