Binnenland
NOS

Tweede Kamer wist niet van gesprekken met Rusland over gas

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede Kamer wist niet van gesprekken met Rusland over gas

Een politieke werkgroep heeft zonder dat de Tweede Kamer het wist vanaf 2017 contact gehouden met Rusland over gas. Op dat moment waren de betrekkingen tussen Nederland en Rusland bevroren vanwege het neerhalen van vlucht MH17.

Het gaat om de gezamenlijke 'Werkgroep Energie', schrijven journalisten van Follow the Money en The Investigative Desk. Daarin komen onder anderen ministers van beide landen sinds de jaren 90 samen om over economische kwesties te praten. Formeel waren de diplomatieke contacten met Rusland na het neerhalen van vlucht MH17 in juli 2014 stilgelegd.

Jurgen van den Berg sprak er in het NOS Radio 1 Journaal over met Ties Keyzer van The Investigative Desk.

Video niet beschikbaar

Onder meer het Russische staatsgasbedrijf Gazprom en het Brits-Nederlandse Shell zouden de politieke contacten weer op gang hebben gebracht, zo wisten de platforms te achterhalen door in Russische documenten te duiken.

De Kamer werd van de hernieuwde contacten in 2017 niet op de hoogte gesteld. Ook niet toen minister Blok van Buitenlandse Zaken eind 2019 vragen kreeg over de contacten met Rusland.

Nord Stream 2

Gazprom en Shell zijn betrokken bij het omstreden pijpleidingproject Nord Stream 2. Dat zijn leidingen van Gazprom die extra gas van Rusland naar Duitsland moeten vervoeren. Lobbyisten en het bedrijfsleven spraken na 2014 al over samenwerking met de Russische gassector.

De bouw van de gaspijpleiding moet dit jaar worden afgerond. Bij de bouw zijn geen Nederlandse bedrijven meer betrokken. Nordstream 2 is eigendom van Gazprom, maar de aanleg wordt medegefinancierd door westerse bedrijven. Dit leidt onder meer tot ergernis in de VS, dat voor meer Russische invloed en afhankelijkheid in de regio vreest via de pijpleiding.

'Gesprekken met Rusland over gas verzwegen voor Tweede Kamer'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie